Aandelen techbedrijven uit de gratie op Damrak

De AEX-index in Amsterdam is de eerste sessie van de week met een behoorlijk verlies gesloten. Ook elders in Europa kleurden beursgraadmeters rood. 

Fondsen gerelateerd aan de techsector gingen daarbij over een breed front omlaag. Chipmachinemaker ASML was de sterkste daler bij de hoofdfondsen op Beursplein 5.

De AEX sloot met een min van 1 procent op 521,89 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 801,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,1 procent. De FTSE in Londen hield het verlies beperkt tot 0,2 procent.

ASML was met een min van 3,9 procent met afstand de grootste daler in de AEX-index. Beleggers reageren wereldwijd op kritische kritische opmerkingen van analisten over de techsector, ook in de VS en Azië. Dat zorgde vrijdag op Wall Street al voor verliezen bij technologiefondsen. Het negatieve sentiment in de sector kreeg maandag een vervolg, ook in Europa.

ASMI

In de MidKap sloten chipbedrijven ASMI en Besi de rij met minnen van respectievelijk 6,5 en 5,1 procent. Ook elders in Europa was het prijs voor branchegenoten. In Frankfurt verloor Dialog Semiconductor bijna 7 procent en in Parijs raakte STMicroelectronics 8,8 procent aan beurswaarde kwijt.

Tankopslagbedrijf Vopak, maritiem dienstverlener SBM Offshore en Shell deden het wel goed in de AEX. Zij gingen met respectievelijk 2, 1,4 en 0,6 procent vooruit. Ook andere oliegerelateerde fondsen waren in trek. Zo behoorde bodemonderzoeker Fugro in de MidKap tot de sterkste stijgers, met een plus van 2,2 procent.

Olie 

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 46,45 dollar. Een vat Brentolie werd 1,2 procent duurder op 48,73 dollar.

De koers van Telegraaf Media Groep (TMG) ging 8,2 procent omhoog tot 6,50 euro. Talpa heeft het verzoek bij de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken bij TMG ingetrokken. Talpa is wel nog steeds van plan om het bod op TMG, van 6,50 euro per aandeel, door te zetten.

Bij de kleinere fondsen was ook Probiodrug een positieve uitschieter. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf won bijna 5 procent aan beurswaarde na een ,,bemoedigend" resultaat in zijn onderzoek naar een middel tegen alzheimer.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie