Airbus is positiever over vraag naar passagiersvliegtuigen

Luchtvaartmaatschappijen zullen de komende twintig jaar ruim 34.000 nieuwe passagiersvliegtuigen in gebruik nemen, zowel voor uitbreiding als verjonging van hun vloot.

Dat staat in de jongste marktprognose van Airbus. De vliegtuigbouwer ziet het daarmee nog wat positiever in dan een jaar eerder.

Airbus gaat uit van een toename van het vliegverkeer met gemiddeld 4,4 procent per jaar in de periode tot en met 2036. Vooral in Aziatische groeimarkten als China en India zullen fors meer mensen het vliegtuig nemen.

Vier op de tien nieuwe toestellen gaan de komende decennia dan ook naar Azië.

5.300 miljard dollar

De nieuwe vliegtuigen die volgens Airbus nodig zijn, vertegenwoordigen een totale waarde van naar schatting 5.300 miljard dollar.

In zeven van de tien gevallen gaat het om kleinere toestellen die geschikt zijn voor kortere vluchten, zoals de Airbus A320 en de Boeing 737.

Zuinige modellen

Bij de vliegtuigen die langere afstanden kunnen overbruggen, zullen volgens Airbus vooral de zuinige, middelgrote types met twee motoren gewild zijn.

Het bedrijf noemt bijvoorbeeld de eigen A350 en de Boeing 787 Dreamliner van zijn Amerikaanse concurrent. Viermotorige vliegtuigen doen het minder goed.

Verdubbelen

De totale luchtvloot zal volgens Airbus in twintig jaar tijd in omvang verdubbelen. Het bedrijf gaat uit dat die groeit naar veertigduizend toestellen.

Om daarmee te kunnen vliegen, zullen 530.000 piloten en 550.000 onderhoudstechnici moeten worden opgeleid. Dat is goed nieuws voor de zestien opleidingscentra die Airbus verspreid over de wereld heeft.

Lees meer over:
Tip de redactie