De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine winsten de handel uitgegaan. 

Beleggers reageerden onder meer op de fors lagere olieprijzen. Ze deden verder rustig aan in afwachting van donderdag, als onder meer het verhoor van voormalig FBI-directeur James Comey plaatsvindt. Door de getuigenis kan de positie van president Donald Trump mogelijk verder onder druk komen te staan.

Comey verklaarde woensdag op schrift al wel dat Trump hem heeft gevraagd af te zien van een onderzoek naar ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn. Hij schreef ook dat hij bezorgd was omdat Trump tijdens een etentje ,"een soort beschermingsrelatie" probeerde te creëren.

Verder gaan de Britten donderdag naar de stembus en volgt er nog een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dow-Jones

De leidende Dow-Jonesindex sloot woensdag met een winst van 0,2 procent op 21.173,69 punten. De brede S&P 500 eindigde ook 0,2 procent in de plus op 2433,14 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,4 procent aan tot 6297,38 punten.

De stevige prijsval van olie werd veroorzaakt door het bericht over de olievoorraden in de Verenigde Staten die tegen de verwachting in waren gestegen. Een vat Amerikaanse ruwe olie zakte daarop 5,1 procent in prijs tot 45,75 dollar. Brentolie werd bijna 4 procent goedkoper op 48,14 dollar per vat.

In het kielzog van de olieprijzen gingen ook energiebedrijven omlaag. Zo verloren olieconcerns als Chevron en ExxonMobil tot 0,4 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes speelden tot 3,5 procent kwijt.

Staal

Staalproducent US Steel won bijna 3 procent. Trump beloofde andermaal maatregelen te zullen nemen tegen het dumpen van staal op de Amerikaanse markt.

Het aandeel Tesla sloot 1,9 procent hoger. De bouwer van elektrische auto's kondigde aan een nieuwe fabriek te willen bouwen voor de Model Y, die in 2019 op de markt moet komen. De bestaande Tesla-fabriek in Fremont barst volgens het bedrijf uit zijn voegen.

Truckfabrikant Navistar eindigde 1 procent lager na tegenvallende kwartaalresultaten. Brown-Forman verloor meer dan 3 procent aan beurswaarde. Het moederconcern van whiskey-merk Jack Daniel's, kon beleggers eveneens niet bekoren met zijn bedrijfscijfers.

De euro was 1,1263 dollar waard, tegen 1,1252 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel eerder op de dag.