Bankaandelen behoorden woensdag tot de opvallende stijgers op de overwegend lagere Europese beurzen.

De financiële fondsen werden onder meer vooruit geholpen door de redding van de worstelende Spaanse bank Banco Popular. Verder waren Duitse energieproducenten in trek na een voor hen gunstige uitspraak over de belasting op kernenergie.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent hoger op 523,10 punten. De MidKap eindigde met een winst van 0,8 procent op 806,78 punten.

De graadmeters in Frankfurt en Parijs sloten uiteindelijk 0,1 procent lager, nadat eerdere winsten tegen het slot van de handel verdampten. De FTSE-index in Londen sloot daags voor de Britse parlementsverkiezingen 0,6 procent lager.

ING

ING en ABN Amro stonden in Amsterdam met winsten van respectievelijk 1,8 en 1,3 procent bij de sterkste stijgers in de AEX-index.

Voor branchegenoten als Lloyds en Royal Bank of Scotland in Londen, Société Générale en Crédit Agricole in Parijs en Deutsche Bank in Frankfurt gold ongeveer hetzelfde.

Banco Santander

In Madrid verloor Banco Santander 0,9 procent aan beurswaarde. De grootste bank van Spanje neemt zijn in financiële problemen geraakte branchegenoot Banco Popular over voor een symbolisch bedrag van 1 euro.

Wel haalt Santander voor ongeveer 7 miljard euro aan extra kapitaal op. De handel in het aandeel Banco Popular, dat sinds vorige week zo'n 60 procent aan beurswaarde zag verdampen, was stilgelegd.

E.ON

In Frankfurt stegen energieproducenten E.ON en RWE respectievelijk 5,2 en 5,5 procent. Het Duitse Federale Constitutionele Hof heeft de belasting op kernenergie, die de energiebedrijven van 2011 tot 2016 moesten betalen, onwettig verklaard. De Duitse staat moet nu mogelijk miljarden terugbetalen aan de energieproducenten.

Verder viel de stevige prijsval van olie op, nadat de olievoorraden in de Verenigde Staten tegen de verwachtingen in waren toegenomen. Een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 4,3 procent in prijs tot 46,16 dollar. Brentolie werd 3,5 procent goedkoper op 48,38 dollar per vat.

Euro

De euro kwam onder druk te staan door het bericht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de verwachtingen voor de inflatie gaat verlagen onder druk van de zwakkere energieprijzen.

De euro was bij het slot uiteindelijk 1,1252 dollar waard, tegen 1,1265 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag.