De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag wat verder weggezakt van de records van vorige week. Het ontbrak aan nieuws om de handel een verdere impuls te geven.

Ook waren beleggers terughoudend in aanloop naar drie belangrijke agendapunten later in de week: de Britse verkiezingen, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en een optreden van de ontslagen FBI-directeur James Comey in het Congres.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 21.136,23 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2429,33 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte eveneens 0,3 procent tot 6275,06 punten. Maandag deden de belangrijkste graadmeters op Wall Street ook al een stapje terug van de vorige week bereikte records.

Farmaceut Perrigo wist de aandacht op zich gericht. Topman John Hendrickson maakte bekend nog dit jaar op te stappen. Hij is pas een jaar de hoogste baas bij het bedrijf, dat een turbulente periode achter de rug heeft waarin ook de financieel directeur vertrok en een opstandige aandeelhouder aandrong op een koerswijziging. Het aandeel werd 2 procent minder waard.

Wal-Mart

In de Dow was Wal-Mart de sterkste daler met een verlies van 1,7 procent. Het winkelbedrijf krijgt mogelijk te maken met nog fellere concurrentie van onlinewinkel Amazon (min 0,8 procent). Die kondigde dinsdag een tariefsverlaging aan om meer Amerikanen met een lager inkomen als vaste klanten aan zich te binden.

Ook vliegtuigbouwer Boeing, verzekeraar Travelers, fastfoodreus McDonald's en sportkledingmaker Nike verloren 1 procent of meer. Bovenaan bij de hoofdfondsen stond oliegigant ExxonMobil met een koerswinst van 1,4 procent. Branchegenoot Chevron kreeg er 1 procent bij en chemiereus DuPont 0,5 procent.

De euro was 1,1275 dollar waard, tegen 1,1265 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. Amerikaanse ruwe olie werd 2 procent duurder en werd verhandeld voor 48,35 dollar per vat. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, het Miiden-Oosten en Afrika, ging 1,6 procent omhoog naar 50,26 dollar per vat.