De Brusselse handelsrechtbank heeft een beschermingsstatuut van de koffiecapsules van Nespresso vernietigd. Het Amerikaanse Mondelez was in 2013 naar de rechter gestapt om de speciale bescherming te bevechten.

De rechter besliste in hoger beroep in het nadeel van Nespresso, meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd dinsdag.

De strijd van Nespresso-eigenaar Nestlé tegen merken die de cupjes van de apparaten nabootsen is al langer gaande. De Zwitserse multinational heeft verschillende registraties voor het driedimensionale merk staan. Toch proberen concurrenten capsules op de markt te brengen die ook in de Nespresso-apparaten passen. Verschillende bedrijven werden om die reden door Nestlé voor de rechter gedaagd.

Het Amerikaanse concern Mondelez stapte in 2013 naar de rechter om opheffing van de speciale bescherming te vragen. Het bedrijf beriep zich daarbij op een Europees recht dat verbiedt dan een bedrijf een monopolie krijgt op basis van technische kenmerken.

Mondelez kreeg in 2014 al gelijk van de rechtbank, maar Nestlé ging in beroep. Dat beroep is in november al door de rechter verworpen, maar bleef lang onder de radar, schrijft De Tijd.