De aandelenbeurzen in New York zijn maandag net onder de recordstanden van vrijdag gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten wat macro-economische cijfers en een aankondiging van nieuwe producten van Apple.

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws was de blik van beleggers echter vooral gericht op de agenda voor later deze week.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 21.184,04 punten. De brede S&P 500 leverde ook 0,1 procent in en sloot op 2436,10 punten. De technologiebeurs Nasdaq speelde 0,2 procent kwijt op 6295,68 punten.

De Amerikaanse dienstensector groeide in mei iets minder hard dan een maand eerder, zo bleek uit cijfers van onderzoeksinstituut ISM. Verder bleek de Amerikaanse arbeidsproductiviteit volgens een nieuwe raming in het eerste kwartaal stabiel te zijn gebleven. De fabrieksorders deden een klein stapje terug.

Apple

Apple leverde 1 procent in. Daar konden de aankondigingen van het technologiebedrijf niets aan veranderen. Het bedrijf komt onder meer met een nieuwe, slimme speaker: de HomePod. Het aandeel reageerde vooral op een adviesverlaging door analisten van Pacific Crest.

Verder sprong het aandeel van Forestar bijna 13 procent omhoog. Huizenbouwer DR Horton (min 1,5 procent) kondigde aan een belang van 75 procent te nemen in de vastgoedontwikkelaar. Softwaremaker Gigamon steeg met 9 procent ook flink. Het bedrijf zou een verkoop overwegen.

Verliezers

Herbalife was bij de grote verliezers van de dag en leverde bijna 7 procent in na een verlaging van zijn omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Data-analist Cogint verloor met dik 21 procent nog meer. Volgens het bedrijf zijn berichten over een onderzoek naar de gang van zaken bij het bedrijf echter onjuist.

Beleggers keken maandag verder uit naar ontwikkelingen later deze week. Donderdag vinden de Britse verkiezingen plaats. Ook is er op die dag een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook kunnen verhoren van voormalig FBI-directeur James Comey die dag de positie van president Donald Trump mogelijk verder onder druk zetten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 47,40 dollar en Brent ging 0,9 procent omlaag tot 49,50 dollar per vat. De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1253 dollar bij het slot van de Europese handel eerder op de dag.