De Nikkei-index in Tokio boekte vrijdag een stevige winst en sloot voor het eerst sinds eind 2015 weer boven de 20.000 punten. 

De beurshandel in Japan werd gesteund door de positieve Amerikaanse economische cijfers van donderdag, nieuwe recordstanden op Wall Street en een zwakkere Japanse yen.

Ook elders in het Verre Oosten werden overwegend winsten geboekt. De Japanse hoofdindex dikte uiteindelijk 1,6 procent aan tot 20.177,28 punten.

Dat is het hoogste slotniveau sinds augustus 2015. Op weekbasis wist de Nikkei ruim 2 procent te winnen. Vooral de financiële bedrijven en autofabrikanten waren in trek. Zo won Nomura Holdings 5,3 procent en steeg Mitsubishi UFJ Financial Group 4,4 procent.

Honda en Nissan wonnen respectievelijk 2,6 procent en 2,7 procent. De beide Japanse automakers zagen hun verkopen in de VS in mei toenemen.

De Hang Seng in Hongkong noteerde tussentijds een plus van 0,4 procent, terwijl de Kospi in Seoul 1,1 procent in waarde steeg. De All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,8 procent bij dankzij koerswinsten onder de mijnbouwers. De beurs in Shanghai stond enigszins onder druk en verloor 0,1 procent.