De Europese Commissie heeft donderdag een reddingsplan voor de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) goedgekeurd.

De Italiaanse staat mag nieuw kapitaal in de oudste bank van de wereld injecteren, maar moet onder meer alle slechte leningen lozen. De overeenkomst heeft ook de instemming van de Europese Centrale Bank (ECB).

In een mededeling zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat de beoogde herkapitalisering voldoet aan de EU-regels. Ze noemt geen bedrag, maar de Italianen zouden 8,8 miljard euro in de bank willen steken.

De commissie kan onder de richtlijn voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen onder voorwaarden staatssteun toestaan, als die leidt winstgevendheid bij de bank op de langere termijn.

Meebetalen 

De aandeel- en sommige obligatiehouders van MPS moeten meebetalen aan het reddingsplan. De salarissen van de topfunctionarissen worden aan banden gelegd. Ze mogen niet meer verdienen dan maximaal tien keer het gemiddelde salaris van de bankmedewerkers . Er worden ook allerlei maatregelen ingevoerd die de bank efficiënter moeten maken.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie gaat het om een principe-akkoord en kunnen daarom nog geen cijfers worden geopenbaard. Zo blijft onduidelijk of en hoeveel banen er bij de probleembank verloren gaan. Brussel verwacht dat het nog ''enkele weken" duurt voordat alles is afgerond.

De ECB moet daarna formeel het groene licht geven. Dat kan pas als duidelijk wordt hoe de Italianen de afspraken gaan uitvoeren, zoals aan wie de oninbare leningen worden verkocht.