De Duitse restaurantketen Vapiano wil nog dit jaar naar de beurs in Frankfurt. 

De beoogde opbrengst van rond de 85 miljoen euro wil het bedrijf gebruiken om het aantal vestigingen in de periode tot eind 2020 bijna te verdubbelen. Ook wil het zijn afhaal- en bezorgmogelijkheden verder uitbouwen.

Vapiano heeft nu 185 restaurants waar gasten voor een relatief bescheiden bedrag terechtkunnen voor een snelle Italiaanse hap. De vestigingen staan verspeid over dertig landen op vijf continenten. Nederland behoort met filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Groningen tot de kernmarkten van het bedrijf.

Hamburg

De eerste Vapiano opende in 2002 zijn deuren in Hamburg. De afgelopen tien jaar nam het aantal zaken met gemiddeld meer dan een kwart per jaar toe.

Vorig jaar verwelkomde de keten wereldwijd ruim veertig miljoen gasten. Zij waren goed voor een totale omzet van 460 miljoen euro, inclusief franchisevestigingen en joint ventures. De eigen omzet bedroeg 249 miljoen euro.

Kleinere vestigingen

De komende jaren wil Vapiano zijn formule verder verspreiden en ook verbeteren. Het bedrijf denkt bijvoorbeeld aan de introductie van kleinere vestigingen (Mini-Vapiano) waar pasta's, pizza's en salades kunnen worden meegenomen voor onderweg.

De app die het bedrijf onlangs uitbracht moet het bovendien makkelijker maken om met een smartphone of tablet eten te bestellen.

Casual

Zelf noemt Vapiano het marktsegment waarin het opereert ''fast-casual-dining'', een categorie die de komende jaren volgens het bedrijf harder zal groeien dan gemiddeld in de horeca.

Daarbij scoort de Italiaanse keuken naar verwachting ook nog eens bovengemiddeld in de voor Vapiano belangrijkste markten.

Naast de nieuwe aandelen ter waarde van 85 miljoen euro die bij de beursgang worden uitgegeven, komt ook een deel van de belangen van de huidige eigenaars op de markt.

Vapiano is voor 69 procent in handen van twee Duitse investeerders. Oprichter Gregor Gerlach heeft een belang van 30 procent. Het huidige management bezit 1 procent.