Royal Bank of Scotland (RBS) heeft een schikking van 200 miljoen pond (230 miljoen euro) getroffen met een groep investeerders.

Daarmee heeft de Britse bank vermoedelijk een rechtszaak, waarbij onder meer oud-topman Fred Goodwin zou moeten getuigen, voorkomen.

Inzet van de rechtszaak is een aandelenuitgifte in 2008. Enkele maanden later werd de bank genationaliseerd en de investeerders vinden dat ze verkeerd zijn voorgelicht over de financiële situatie bij de bank. RBS had vorige maand al met een groot deel van de investeerders geschikt en verdubbelde daarna zijn bod naar de resterende investeerders.

Een belangrijke reden voor de resterende investeerders om nu toch een schikkingsvoorstel te accepteren zijn de enorme advocatenkosten die RBS heeft gemaakt. Zouden de investeerders verliezen, dan draaien zij op voor een fors deel van die 129 miljoen pond (ongeveer 149 miljoen euro).

Rechters verkleinen het te betalen bedrag doorgaans wel, maar meestal is dat met maar zo'n 60 procent, waardoor nog steeds zo'n 35,5 miljoen pond open zou blijven staan. Ook het accepteren van de schikking door een grote investeerder die de juridische kosten van de klagers betaalde, speelde een rol.

De rechtszaak kan nog doorgaan als niet alle investeerders akkoord gaan met de schikking. Ook zou de rechter de schikking nog af kunnen keuren.