Prijsvechter Ryanair heeft het boekjaar dat liep tot 1 april afgesloten met een winst van 1,3 miljard euro. Dat betekende voor de Ierse luchtvaartmaatschappij een stijging met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Het afgelopen jaar werd voor onder meer gekenmerkt door de keuze van de Britten om de EU te verlaten en terroristische aanslagen die de luchtvaartsector als geheel chagrijn bezorgden. Deze kwesties drukten ook enigszins de winst van Ryanair.

De hevige concurrentie en overcapaciteit in de Europese luchtvaartsector dwongen Ryanair ertoe zijn prijzen te verlagen om marktaandeel te behouden. Nu het aanbod weer wat beter aansluit bij de vraag, zal de prijzenslag bij vliegtickets dit jaar wat afzwakken.

Voor het lopende boekjaar voorziet het concern een winst van ruim 1,4 miljard euro. De prijsvechter wordt daarbij geholpen door een fors lagere brandstofrekening. Ook heeft Ryanair flink in de kosten gesneden, wat zich ook zal moeten uitbetalen.

Wat betreft aantallen passagiers is Ryanair de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Afgelopen boekjaar stapten 120 miljoen mensen bij de prijsvechter aan boord.

Voor de komende jaren voorziet Ryanair een verdere uitbreiding van zijn vloot. Het heeft daarover intensief contact met vliegtuigmaker Boeing.

In Duitsland ziet Ryanair kansen door de malaise bij branchegenoot Air Berlin, die een moeizaam jaar beleefde. In Italië zouden er kansen kunnen zijn door de problemen bij luchtvaartmaatschappij Alitalia, die op omvallen staat. Ook Polen en Roemenië zijn in het vizier van de Ieren.