De AEX-index in Amsterdam is maandag iets lager gesloten. Er was geen groot nieuws om de beurssessie richting te geven.

Ook elders in Europa was de handel dun. De beurzen in Londen en New York bleven bovendien gesloten.

De toonaangevende AEX-index eindigde 0,1 procent in de min op 527,73 punten. De MidKap stond vlak op 796,91 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt won 0,2 procent, terwijl Parijs 0,1 procent daalde.

Bij de grootste winnaars onder de hoofdfondsen waren de verzekeraars Aegon en NN met plussen tot 1,6 procent. De grootste daler was Altice met een min van 1,3 procent, gevolgd door ING, die 0,5 procent inleverde.

AkzoNobel

Het aandeel AkzoNobel won 0,2 procent. De Ondernemingskamer in Amsterdam velt nabeurs een oordeel in de zaak die door een groep Akzo-aandeelhouders onder aanvoering van activistische investeerder Elliott is aangespannen.

Zij eisen onder meer de aanstelling van één of meer onafhankelijke commissarissen om toe te zien op gesprekken met PPG Industries. Akzo ziet een overname door de Amerikanen niet zitten.

BAM

Bij de middelgrote fondsen leverde BAM 0,5 procent in. Het bouwbedrijf is in verlegenheid geraakt door problemen met de in aanbouw zijnde parkeergarage bij de luchthaven in Eindhoven, die zaterdag deels instortte.

BAM is verantwoordelijk voor dat project. Kenners rekenen op een schadepost van zo'n 10 miljoen tot 12 miljoen euro.

British Airways

De koers van luchtvaartconcern IAG stond enigszins onder druk. Een computerstoring bij British Airways, dat onderdeel is van IAG, zorgde dit weekend voor veel vertragingen en annuleringen van honderden vluchten. IAG heeft behalve in Londen ook een notering in Madrid. Daar ging het aandeel 2,8 procent omlaag.

De euro was 1,1179 dollar waard, tegen 1,1174 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,9 procent hoger op 50,24 dollar per vat. Brent won 0,8 procent tot 52,55 dollar per vat.