PPG wil van AFM meer tijd voor overname AkzoNobel

Topman Michael McGarry van het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries wil meer tijd voor zijn overnamepoging van de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel.

Zijn bedrijf heeft dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) per brief laten weten. McGarry zei dinsdag eerst de uitspraak van de Ondernemingskamer af te willen wachten alvorens vervolgstappen te zetten.

Die doet op 29 mei uitspraak in de zaak die door een groep aandeelhouders onder aanvoering van Elliott was aangespannen. Twee dagen later is de deadline waarop PPG een biedingsbericht moet hebben ingediend. Anders mag het concern de komende zes maanden geen nieuwe poging wagen.

Vijandigheid

McGarry benadrukt dat hij nimmer in zijn tijd als baas van PPG zoveel vijandigheid tussen een bedrijf en aandeelhouders constateerde, als maandag bij de zitting bij de Ondernemingskamer. Volgens hem steunt ''geen enkele aandeelhouder" van AkzoNobel de zelfstandige strategie die het Nederlandse bedrijf onlangs presenteerde.

De topman zegt eerst de uitspraak van de Ondernemingskamer af te wachten alvorens vervolgstappen te zetten. Maar hij benadrukt dat PPG nog altijd geïnteresseerd blijft in een overname. Verder zei hij dat het in de strijd om Akzo ''al lang niet meer" om waarde voor aandeelhouders gaat.

Risico's

Als risico's voor een eventueel vijandig bod noemde hij onder meer het geld dat moet worden uitgegeven om aandeelhouders te overtuigen. Wel voegt hij eraan toe dat financiële middelen geen rol spelen. Verder betekent een vijandig bod dat PPG met de Europese mededingingsautoriteiten om tafel moet.

De risico's voor AkzoNobel zijn volgens McGarry echter groter. Bij een vijandige poging is er geen sprake meer van een vergoeding voor het Nederlandse bedrijf als de overname toch niet lukt. Ook zullen er dan mogelijk geen regelingen voor het personeel zijn.

Samen

PPG blijft erbij er het liefst samen met het bestuur van AkzoNobel uit te willen komen. McGarry is bereid om te praten over voorwaarden op het gebied van personeel of duurzaamheid. McGarry erkent dat AkzoNobel op dit moment het meest duurzame bedrijf in de sector is, maar dat PPG een ''goede tweede" is.

Hij zegt verder dat het bedrijf niet ''ten einde raad" is als een eventuele overeenkomst enige tijd op zich laat wachten.

Een eventuele regeling waarbij Nederlandse bedrijven een jaar bedenktijd krijgen, waar ook in politiek Den Haag over wordt gesproken, zal volgens McGarry geen verschil maken voor AkzoNobel. Hij stelt dat het voor de branchegenoot vooral zaak is om de marges op te voeren.

Lees meer over:
Tip de redactie