Europese beurzen opnieuw geraakt door groeiende druk op Trump

De koersen op de Europese aandelenmarkten gingen donderdagochtend over een breed front omlaag.

Van de hoofdfondsen in Amsterdam wist alleen verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) het hoofd boven water te houden dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers

De AEX-index op Beursplein 5 stond tegen het middaguur 1,5 procent lager op 521,09 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 772,94 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 1,3 procent in het rood.

Trump

Beleggers vluchten naar veiliger investeringen nu de druk op de Amerikaanse president Donald Trump door een aaneenschakeling van affaires toeneemt. Sinds zijn aantreden waren de koersen juist fors opgelopen, omdat beleggers hoopten op een voor grote bedrijven gunstig beleid.

Individuele fondsen worden bovendien geraakt door hernieuwde politieke onrust in Brazilië, waar president Michel Temer in verband wordt gebracht met het betalen van smeergeld. In Amsterdam was SBM Offshore, dat sterk leunt op de oliesector in het Zuid-Amerikaanse land, met een min van 4,2 procent de sterkste daler in de AEX.

Aperam

Roestvrijstaalconcern Aperam was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 4,2 procent. Andere op Brazilië georiënteerde aandelen in Europa, zoals Banco Santander (-4,2 procent), winkelconcern Casino (-3,9 procent) en bierbrouwer AB InBev (-1,9 procent) stonden ook duidelijk in het rood.

NN Group was de enige stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plusje van 0,5 procent. De verzekeraar rapporteerde een verrassend sterke stijging van de operationele winst. De kapitaalbuffer voldeed aan de verwachtingen, net als die van overnameprooi Delta Lloyd.

Altice

Altice ging 2,2 procent omlaag. Volgens de Europese Commissie heeft het Franse telecomconcern Europese regels geschonden bij de overname van telefoniebedrijf PT Portugal. Het bedrijf legde die deal in 2015 niet op tijd ter goedkeuring voor aan Brussel. Altice is het daar overigens niet mee eens.

De euro noteerde 1,1110 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de eenheidsmunt 1,1135 dollar waard. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 48,48 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en bracht per vat 51,54 dollar op.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie