Europese beurzen eindigen zonder grote koersuitslagen

De belangrijkste Europese aandelenmarkten zijn dinsdag zonder al te grote koersuitslagen de handel uitgegaan.

Beleggers verwerkten enkele macro-economische cijfers en resultaten van een aantal grote bedrijven.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam eindigde 0,1 procent in de plus op 535,76 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 800,95 punten.

De CAC 40 in Parijs verloor 0,2 procent, de DAX in Frankfurt eindigde vrijwel onveranderd en de FTSE in Londen kreeg er 0,9 procent bij.

DSM

In de AEX verloor DSM 1,5 procent. Het speciaalchemieconcern won maandag nog 3,5 procent na overnamenieuws rond farmaceut Patheon, die voor een derde in handen is van DSM.

Alleen ABN Amro leverde meer in: 1,7 procent. Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 1,7 procent.

Economische groei

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet weten dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 3,4 procent is gegroeid op jaarbasis. Dat is de sterkste groei sinds 2008. Cijfers over de groei van de economie van de eurozone als geheel, leverden geen verrassingen op.

Vodafone heeft een lastig jaar achter de rug waarin de omzet daalde en een miljardenverlies werd geleden. Het Britse telecomconcern schetste desondanks positieve vooruitzichten en werd daarvoor door beleggers in Londen beloond met een winst van 4 procent. Branchegenoot KPN won op het Damrak 1,3 procent.

EasyJet

EasyJet verloor in Londen 7,3 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft het afgelopen halfjaar veel last gehad van het zwakke Britse pond en zware concurrentie, en boekte een stevig verlies. In Amsterdam behoorde concurrent Air France-KLM met een min van 1,8 procent tot de sterkste dalers in de MidKap.

De ophef rond de Amerikaanse president Donald Trump, die geheime informatie zou hebben onthuld aan de Russen, zette de dollar onder druk. De euro was 1,1065 dollar waard, tegen 1,0983 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper en kostte per vat 48,82 dollar. De prijs van Brentolie stond vlak op 51,82 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie