Wall Street met winsten de dag uit

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met winsten gesloten. De handel op Wall Street kreeg met name een duw in de rug van de oplopende olieprijzen. Beleggers zetten daarnaast diverse internetbeveiligingsbedrijven hoger vanwege de grote wereldwijde cyberaanval die vrijdag begon.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de plus op 20.981,94 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot een recordslot van 2402,32 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won eveneens 0,5 procent, op een record van 6149,68 punten.

De prijzen van olie liepen aardig op, na berichten dat Saudi-Arabië en Rusland voorstander zijn van een verlenging van de productieverlaging tot eind maart volgend jaar.

Sinds begin dit jaar heeft oliekartel OPEC samen met onder meer Rusland de productie verlaagd om de prijzen te stutten. Deze overeenkomst loopt eind juni af. Later deze maand heeft de OPEC een vergadering.

Dow

In de Dow waren oliegerelateerde bedrijven als Caterpillar en Chevron in trek met plussen tot 1,7 procent. Meer oliefondsen deden het een groot deel van de dag erg goed, maar later zakten de koerswinsten toch terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging uiteindelijk 2 procent omhoog tot 48,80 dollar. Brent klom 1,8 procent tot 51,73 dollar per vat.

Farmaceut Johnson Cisco Systems, die 2,7 procent won, eindigde als sterkste stijger in de lijst met dertig toonaangevende fondsen en telecomreus Verizon sloot de rij met een min van 1 procent

Internetbeveiligers zoals Symantec, Palo Alto Networks en FireEye kregen er tot bijna 8 procent aan beurswaarde bij. Tesla speelde daarentegen 2,8 procent kwijt. De maker van elektrische auto's kreeg een lager beleggingsadvies van Morgan Stanley. Verder ging warenhuisketen Sears dik 12 procent onderuit vanwege berichten over een Chinese leverancier die met juridische stappen dreigt.

Er was ook overnamenieuws. Medisch bedrijf Thermo Fisher Scientific (plus 0,4 procent) neemt voor 7,2 miljard dollar inclusief 2 miljard dollar aan schuld het Nederlandse Patheon over. De koers van Patheon ging daardoor dik 33 procent omhoog.

De euro werd verhandeld voor 1,0977 dollar, tegen 1,0983 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.

Lees meer over:
Tip de redactie