De productie bij de Franse autofabrikant Renault is maandag weer grotendeels hervat nadat die eerder op verschillende locaties was stilgelegd vanwege de wereldwijde cyberaanval WannaCry.

Volgens Renault verloopt bij 90 procent van de fabrieken de productie weer normaal.

Het bedrijf werd vrijdag getroffen door de cyberaanval en om te voorkomen dat het virus zich zou verspreiden werd de productie bij fabrieken in Frankrijk en Roemenië stilgelegd.

De ransomware WannaCry dook vrijdag 12 mei in de loop van de dag op, en wist toen in korte tijd tienduizenden computers in bijna honderd landen te besmetten. De ransomware versleutelt bestanden op besmette computers en eist daarna losgeld om die bestanden weer vrij te geven.

In het Verenigd Koninkrijk werden tientallen computers getroffen door de ransomware, in Spanje werd onder meer het telecombedrijf Telefonica slachtoffer.

In Nederland is de schade vooralsnog beperkt. Voor zover bekend werd alleen parkeerbedrijf Q-Park getroffen door de aanval. Daardoor konden mensen bij verschillende parkeergarages van de aanbieder niet betalen.