Retailers weer onderuit op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag dicht bij de slotstanden van donderdag gesloten. Vooral retailers kregen weer rake klappen, onder meer na tegenvallende cijfers over winkelverkopen in de VS. 

Ook data over de inflatie vielen iets tegen. Daartegenover viel het Amerikaanse consumentenvertrouwen iets hoger uit dan voorzien.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde met een min van 0,1 procent op 20.896,61 punten. De brede S&P 500 sloot 0,2 procent lager op 2390,90 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde 0,1 procent hoger op 6121,23 punten.

JC Penney leverde ruim 14 procent aan beurswaarde in. De warenhuisketen zag zijn verkopen de afgelopen tijd sterker afnemen dan waar in de markt rekening mee werd gehouden. Branchegenoot Macy's sloot met een min van ruim 3 procent, bovenop het verlies van 17 procent op donderdag. Kohl's en Whole Foods Market verloren rond de 2 procent aan beurswaarde. Voor Nordstrom resteerde een verlies van 11 procent.

Telecom

Ook T-Mobile US (min 0,4 procent) en Sprint (plus 1 procent) stonden in de schijnwerpers. Volgens ingewijden voeren de twee telecombedrijven gesprekken over een fusie. Ook het Japanse Softbank, de grootste aandeelhouder van Sprint, zou bij de onderhandelingen betrokken zijn. Door te combineren zouden Sprint en T-Mobile US beter de concurrentie aan kunnen gaan met marktleiders Verizon en AT&T.

General Electric (GE) stond bij de sterkste dalers in de Dow-Jonesindex. Analisten van Deutsche Bank verlaagden hun beleggingsadvies op het industriële conglomeraat. De marktvorsers voorzien onder meer een lagere winst voor het hele jaar in vergelijking met eerdere ramingen. Het aandeel GE leverde 2,1 procent in.

Verder stonden bankaandelen op Wall Street onder druk door toegenomen twijfels over het aantal rentestappen van de koepel van centrale banken dit jaar. Waar de Federal Reserve eerder aangaf ruimte te zien voor zeker twee rentestappen, lijken kenners hier steeds minder van overtuigd te zijn.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 47,90 dollar. De prijs van Brent steeg ook 0,2 procent naar 50,89 dollar per vat. De euro was 1,0928 dollar waard, tegen 1,0930 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.

Lees meer over:
Tip de redactie