Aandeelhouder eist dat AkzoNobel inzicht geeft in afwijzing PPG

Aandeelhouder Intrinsic Value Investors (IVI) eist dat AkzoNobel inzicht geeft in de overweging om het derde bod van PPG Industries af te wijzen.

Dat schrijft de aandeelhouder in een brief aan president-commissaris Antony Burgmans.

Afgelopen maandag wees AkzoNobel een bod van het Amerikaanse verfconcern PPG van zo'n 27 miljard euro af na een eigen analyse. Het Nederlandse concern zegt vertrouwen te hebben in een eigen strategie waarbij meer waarde voor aandeelhouders zou worden gecreëerd. Daarbij wordt het bedrijf binnen twaalf maanden gesplitst.

Bestuderen

IVI vraagt AkzoNobel nu om deze analyse openbaar te maken, zodat ook aandeelhouders de documenten kunnen bestuderen. IVI zelf heeft sinds 2006 aandelen AkzoNobel in handen. Op dit moment heeft de partij 577.600 stukken met een marktwaarde van 45 miljoen euro.

"Als AkzoNobel zeker is over de eigen analyse en conclusies, dan zou dit geen probleem moeten zijn. Deze transparantie zal alle aandeelhouders en andere betrokkenen in staat stellen hun eigen conclusies te trekken over de twee concurrerende voorstellen", meent IVI.

De aandeelhouder vindt dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren. Ongeacht of PPG nog met een formeel bod komt.

Beter

Op basis van de nu beschikbare informatie oordeelt IVI dat het bod van PPG beter is dan de plannen van AkzoNobel. Zo is de investeerder tevreden over de prijs die PPG wil bieden en zouden medewerkers minder zekerheid hebben bij AkzoNobel als zelfstandig bedrijf. Bovendien zouden ook de pensioenen in dat geval onzekerder zijn.

Verder stelt IVI dat PPG meer investeert in onderzoek en ontwikkeling en dat PPG een beter bestuurd bedrijf is dan AkzoNobel.

"We zijn een langetermijninvesteerder, met klanten variërend van universiteiten en goede doelen tot gepensioneerden", onderstreept de aandeelhouder. IVI noemt de brief aan AkzoNobel "een ongewone stap", maar benadrukt daarbij de eigen rol als aandeelhouder serieus te nemen.

Lees meer over:
Tip de redactie