Omzet TenCate stagneert na onrust rondom kunstgras

Onrust rond de vermeende gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden heeft producent TenCate afgelopen jaar geen goed gedaan.

Veel sportclubs stelden de aanleg van zulke velden uit waardoor de omzet stagneerde, schrijft het Almelose bedrijf in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag.

Wetenschappers waarschuwden afgelopen najaar dat rubberen korrels die verwerkt worden in kunstgrasvelden, kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten.

Nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de risico's te verwaarlozen zijn, maar dat kon een lichte terugval bij TenCate niet meer voorkomen.

Omzet

De omzet uit kunstgras zakte met 1,4 procent naar 289 miljoen euro. Daartegenover stond een groei van de verkopen van hoogwaardige composieten voor de lucht- en ruimtevaart en van beschermend textiel. De totale opbrengsten stegen met 1,6 procent naar 1,18 miljard euro.

TenCate wist het bedrijfsresultaat met bijna een derde op te vijzelen tot een kleine 127 miljoen euro.

Een nettoresultaat werd niet vermeld, maar de zogeheten vrije kasstroom nam met bijna driekwart toe tot 85 miljoen euro. Daardoor kon de schuld van de onderneming, die vorig jaar door een groep investeerders van de beurs werd gehaald, verder worden teruggedrongen.

Lees meer over:
Tip de redactie