ING profiteert van gunstige economische omstandigheden

ING heeft ook afgelopen kwartaal geprofiteerd van de gunstige economische omstandigheden. Het onderliggend resultaat voor belastingen liep met bijna 40 procent op tot 1,65 miljard euro. 

Dat is vooral te danken aan hogere inkomsten uit de dienstverlening aan grote, internationale bedrijven.

Ook de kredietverlening liet opnieuw groei zien en de voorzieningen voor oninbare leningen waren relatief laag. ING zette daar 133 miljoen euro voor opzij, de helft minder dan een jaar eerder. Daarnaast hielp een scherpe kostencontrole de bank vooruit, zei topman Ralph Hamers woensdag.

ING boekte wel een lagere nettowinst, 1,14 miljard euro tegen 1,25 miljard euro een jaar eerder. Dat komt doordat de bank in het eerste kwartaal van 2016 een eenmalige boekwinst van ruim een half miljard euro kon bijschrijven op de verkoop van aandelen in zijn voormalige verzekeringstak NN Group (Nationale-Nederlanden).

De kredietportefeuille groeide afgelopen kwartaal per saldo met 5,7 miljard euro. Zowel consumenten als bedrijven leenden meer bij ING. Ook de spaartegoeden namen toe, per saldo met 6,7 miljard euro. De rentemarge bleef stabiel, terwijl de inkomsten uit provisies en commissies in de lift zaten.

Hamers

In een toelichting op de cijfers zei Hamers dat de economische vooruitzichten zonnig blijven. Het consumentenvertrouwen in Europa neemt toe, terwijl de werkloosheid verder daalt.

Ook de huizenmarkt vertoont in de meeste markten waar ING actief is een stijgende lijn. Dat zorgt voor een ''fundamentele groei'', aldus de topman. Wel blijft de lage rente een rem zetten op de financiële resultaten.

ING blijft bij zijn voorspelling dat de voorzieningen voor slechte leningen dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau zullen uitkomen als in 2016. De forse daling in het eerste kwartaal is geen aanleiding om voor heel 2017 tot een positiever oordeel te komen. Daarvoor is het nog te vroeg, zei Hamers.

Lees meer over:
ING

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie