'Nederlandse beursbedrijven pleiten voor inperking macht aandeelhouders'

Diverse grote Nederlandse beursbedrijven willen dat de macht van aandeelhouders bij een ongewenste overname wordt ingeperkt. Ze hebben daarvoor een plan bij demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken neergelegd.

De groep heeft Kamp gevraagd met een voorstel voor een wetswijziging te komen, bevestigen verschillende bronnen dinsdag aan Het Financieele Dagblad (FD). Als het aan de bedrijven ligt, kunnen bestuurders en commissarissen een jaar lang niet naar huis worden gestuurd door aandeelhouders wanneer er een vijandig bod op het bedrijf is uitgebracht.

Het plan lijkt sterk op een voorstel waar Ahold-commissaris Jan Hommen zich eerder hard voor maakte. Nu blijkt dat ook oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie het plan steunen. Samen opereren ze als afgevaardigden voor de 25 beursbedrijven uit de AEX-index. Ze worden gesteund door het secretariaat van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen.

Het voorstel zou situaties zoals die van AkzoNobel moeten voorkomen. Investeerder Elliott Advisors maakt dinsdag bekend naar de rechter te stappen om een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de positie van president-commissaris Antony Burgmans af te dwingen. Burgmans weigert in onderhandeling te gaan met PPG, dat dinsdag een derde overnamevoorstel deed.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie