Hogere koersen op Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag over een breed front omhoog. In Amsterdam stond verf- en chemieconcern AkzoNobel opnieuw in de belangstelling.

Ook groothandelsbedrijf Sligro kreeg aandacht op het Damrak na een deal met Heineken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het middaguur een plus van 0,5 procent op 537,20 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 803,31 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt stonden winsten op de borden tot 0,5 procent.

AkzoNobel

Akzo ging 0,9 procent omhoog in de AEX. De activistische aandeelhouder Elliott Advisors kondigde aan de rechter te stappen om te dwingen dat Akzo een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeenroept over de positie van president-commissaris Antony Burgmans.

Elliott is zeer ontevreden met de afwijzing van ook het derde overnamevoorstel van PPG Industries. Elliott stoort zich al langer aan Burgmans, die tot dusver weigert in onderhandeling te gaan met PPG.

De hoofdindex werd aangevoerd door ArcelorMittal, Shell en SBM Offshore met plussen tot 1,3 procent. Gemalto was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 0,7 procent.

Sligro

In de MidKap was het aandeel Sligro de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent. Sligro wil de drankengroothandel van Heineken Nederland overnemen. De twee ondernemingen verwachten daar binnenkort een overeenkomst over te sluiten. Door de overname verwacht Sligro de omzet met zo'n 150 miljoen euro op te voeren.

In Frankfurt werden kwartaalcijfers verwerkt van Commerzbank (plus 2,5 procent), herverzekeraar Munich Re (min 2 procent), energieconcern E.ON (plus 1,9 procent), webwinkel Zalando (plus 0,9 procent) en bandenfabrikant Continental (min 0,8 procent). In Zürich waren er resultaten van uitzendconcern Adecco dat 0,9 procent aan waarde won.

De euro was 1,0900 dollar waard, tegen 1,0925 dollar bij het slot van de Europese handel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent naar 46,37 dollar. Brent ging 0,1 procent omlaag tot 49,29 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie