Sligro wil de drankengroothandel van Heineken Nederland overnemen. De twee ondernemingen verwachten daar binnenkort een overeenkomst over te sluiten.

Dat laat het groothandelsbedrijf dinsdag weten zonder financiële details bekend te maken.

Bij de groothandel van Heineken kunnen eigenaars en inkopers van cafés en restaurants terecht voor bier en cider, maar ook voor bijvoorbeeld frisdranken, water, gedistilleerde dranken, wijn, thee en koffie. Door die activiteiten over te nemen verwacht Sligro de omzet met zo'n 150 miljoen euro op te voeren.

Heineken heeft in ons land dertien distributiecentra. Sligro beschikt over acht bezorgservicevestigingen en drie zelfbedieningsfilialen. Na afronding van de deal, die dit najaar wordt voorzien, neemt Sligro de gehele logistieke operatie voor zijn rekening. Het bedrijf investeert de komende jaren 80 tot 100 miljoen euro in verbetering van het distributienetwerk.

Werknemers

Bij de activiteiten die Sligro van Heineken wil overnemen, werken circa 370 mensen. De precieze gevolgen voor het personeel zijn nog onduidelijk. Vaste medewerkers kunnen hun baan behouden, maar dat geldt mogelijk niet voor bijvoorbeeld uitzendkrachten. Gezien de verwachte groei voorziet Sligro per saldo evenwel geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.

De vakbonden zien het minder positief in. Jet Grimbergen, bestuurder van FNV Voedselindustrie spreekt van "een ordinaire bezuiniging". "Al deze medewerkers verliezen hun Heineken-cao en gaan over naar de slechtere Sligro-cao." De FNV wil zo snel mogelijk in gesprek met Heineken.

Vakbond CNV wil dat het dienstverband met Heineken behouden wordt voor 215 medewerkers, een goede regeling voor 245 chauffeurs die werken voor bedrijven waar Heineken contracten mee heeft en werk voor de 140 uitzendkrachten.

Advies

Beide bedrijven gaan nog voor advies langs de centrale ondernemingsraad. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet zich nog buigen over de deal.