
AkzoNobel wijst derde bod PPG Industries ook af
Dat maakt het Nederlandse verf- en chemieconcern maandag bekend.
AkzoNobel gaat daarmee in tegen druk van enkele aandeelhouders, waaronder Elliott Advisors en Causeway Capital Management, die wilden dat de twee in ieder geval om tafel zouden gaan. PPG had bij zijn laatste voorstel omgerekend zo'n 27 miljard euro over voor AkzoNobel .
Eigen strategie
AkzoNobel heeft vertrouwen in de eigen strategie die een "duidelijke route" is naar onder meer waardecreatie voor aandeelhouders, zo benadrukt het concern in een verklaring.
Daarbij wordt het bedrijf binnen twaalf maanden gesplitst, "zonder het aanzienlijke risico en de onzekerheden die aan het alternatieve voorstel zijn verbonden".
"PPG's voorstel bevat daarentegen, los van algemene uitspraken, geen dergelijke toezeggingen over een tijdspad", meent AkzoNobel.
Geen uitleg
"Bovendien bevat het voorstel geen uitleg over hoe het bedrijf de gecompliceerde splitsing van indviduele activiteiten binnen het fusiebedrijf zal uitvoeren." AkzoNobel gaat ervan uit dat de plannen van PPG zullen leiden tot een significante waardevermindering, omdat het fusiebedrijf aan de eisen van mededingingsautoriteiten moet voldoen.
Het Nederlandse bedrijf vreest dat het afronden van een fusie tot wel achttien maanden zou kunnen duren. Ook zou PPG geen inzicht bieden in de risico's en onzekerheden die aan een fusie kleven. Hierdoor zou AkzoNobel bij een eventuele fusie voor langere tijd in onzekerheid verkeren.
Gesprekken
De beslissing om het voorstel van PPG af te wijzen, volgt na een diepte-analyse, waarbij de bestuurders en commissarissen van AkzoNobel hebben gesproken met financiële en juridische adviseurs.
Er is op 6 mei door CEO Ton Büchner en de voorzitter van de raad van commissarissen Antony Burgmans ook gesproken met topman Michael McGarry van PPG. Dat gesprek verliep ''hartelijk en respectvol'', stelt Büchner. Büchner wil in een toelichting niet speculeren op eventuele vervolgstappen van PPG.
Eerder zei het Amerikaanse bedrijf al een vijandelijke overname na een afwijzing niet uit te sluiten. Daarbij stapt PPG direct naar de aandeelhouders zonder een akkoord met het bestuur van de over te nemen onderneming.
Risico's
Naar eigen zeggen heeft het bedrijf gekeken of het voorstel van PPG past bij de strategische doelen en of het in het voordeel is van aandeelhouders en andere belanghebbenden.
Uiteindelijk kwam het Nederlandse concern tot de conclusie dat er verschillende risico's aan de bieding kleven. Ook is het bod volgens AkzoNobel een onderwaardering van het bedrijf.
Passende waarde
"Het bod voorziet niet in een passende waarde voor de aandeelhouders van AkzoNobel en weerspiegelt niet de huidige en toekomstige waarde van AkzoNobel", aldus het concern. Het bedrijf vreest zelf voor waardeverlies door het vertrek van klanten, belangrijke medewerkers en partners.
PPG bood op 24 april 96,75 euro per aandeel AkzoNobel. Dat was een verhoging van 6,75 euro per aandeel ten opzichte van het voorgaande bod op 22 maart. Aanvankelijk bood het Amerikaanse bedrijf nog 83 euro per aandeel.
Teleurgesteld
PPG Industries is teleurgesteld dat AkzoNobel ook zijn derde overnamevoorstel van de hand heeft gewezen. Dat laat de Amerikaanse verfproducent maandag in een verklaring weten.
PPG blijft erbij dat zijn overnamevoorstel voor de aandeelhouders van AkzoNobel financieel aantrekkelijker is dan de eigen strategie die de Nederlandse branchegenoot onlangs ontvouwde.
Dat AkzoNobel weigert serieus in gesprek te gaan, getuigt volgens de Amerikanen van ''een aanhoudend gebrek aan fatsoenlijk ondernemingsbestuur.'' Het gesprek van afgelopen zaterdag duurde volgens PPG minder dan anderhalf uur. Van echte onderhandelingen was volgens het Amerikaanse bedrijf van meet af aan geen sprake. Ook weigerden de Nederlanders vragen te beantwoorden over hun eigen toekomstplannen.
AkzoNobel laat weten dat het doel van het gesprek voor alle partijen duidelijk was. Het was bedoeld als een gelegenheid voor PPG op zijn plannen toe te lichten, en als zodanig onderdeel van de evaluatie van het overnamevoorstel. Voor het gesprek was alle tijd en de Akzo-bestuurders gingen er onbevangen in, aldus een woordvoerder.
Minister Kamp
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zegt blij te zijn met de ''krachtige opstelling'' van de leiding van AkzoNobel. Het bedrijf is, net als de andere Nederlandse multinationals, van grote betekenis voor het land, stelt hij.
"Nederland is uitgegroeid tot een van de meest concurrentiekrachtige economieën van de wereld en dat wil ik zo houden", meent de bewindsman. "Door de leiding van het concern is gekeken naar de langetermijnbelangen van de aandeelhouders en de belangen van werknemers, klanten en leveranciers", aldus de bewindsman.