De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met koerswinsten de handelsweek uitgegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die voorbeurs bekend werden. De breed samengestelde S&P 500 bereikte een nieuw recordniveau.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,3 procent hoger op 21.006,94 punten. De S&P steeg 0,4 procent tot 2399,29 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom ook 0,4 procent, tot 6100,76 punten.

In april kwamen er in de Verenigde Staten 211.000 banen bij, meer dan de door economen verwachte 190.000. De werkloosheid zakte naar 4,4 procent, waar rekening werd gehouden met een lichte stijging.

Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken hield eerder deze week de rente ongemoeid. In de markt groeit de verwachting dat de Fed volgende maand de rente wel zal verhogen.

Het aandeel IBM leverde 2,5 procent in nadat de bekende belegger Warren Buffett bekendmaakte zijn belang in de technologiereus met een derde verkleind te hebben. Buffetts investeringsfonds Berkshire Hathaway maakt vrijdag na het sluiten van de beurs zijn resultaten bekend.

Verder waren er weer kwartaalresultaten van een reeks bedrijven. IT-concern Cognizant Technology Solutions ging ruim 4 procent vooruit dankzij meevallende kwartaalcijfers. Bouwbedrijf Fluor daalde juist 4,8 procent door teleurstellende kwartaalwinsten en zwakkere vooruitzichten.

Internetspelletjesmaker Zynga, het bedrijf achter FarmVille, sprong 12,7 procent omhoog door positief ontvangen resultaten. Branchegenoot Activision Blizzard, bekend van Call of Duty en World of Warcraft, meldde eveneens cijfers en won 1,4 procent.

Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 46,38 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 1,9 procent tot 49,29 dollar per vat. De euro was 1,0999 dollar waard, vrijwel onveranderd vergeleken met het Europese slot. Dat is het hoogste niveau van de euro in circa zes maanden.