De werknemers van AkzoNobel krijgen meer werkzekerheid en groeimogelijkheden als het verf- en chemiebedrijf samengaat met het Amerikaanse PPG Industries. 

Dat stelt de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, dat daar naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek naar heeft laten doen door adviesbureau ChemQuest.

Volgens de belegger zouden bij het plan dat AkzoNobel zelf heeft opgesteld, waarbij de tak Specialty Chemicals wordt afgesplitst van het verfbedrijf, ongeveer 6.400 werknemers hun baan kunnen verliezen.

Elliott, een van de grootste aandeelhouders van AkzoNobel, heeft al enige tijd forse kritiek op het concern, dat enkele toenaderingen van PPG Industries om te praten over een overname heeft afgewezen.

Financiële doelen 

Het banenverlies is, volgens het onderzoek door ChemQuest, onafwendbaar doordat het concern een aantal financiële doelen heeft gesteld om zelfstandig te kunnen blijven. Bij een overname van Akzo door PPG blijft het banenverlies beperkt tot nog geen kwart van 6.400, stellen de onderzoekers.

Een woordvoerder van AkzoNobel liet aan de Britse krant Telegraph weten dat het bedrijf verwacht met zijn plannen juist meer banen te creëren.