Lange wachttijden voor passagiers op Schiphol tijdens de meivakantie hebben KLM ''ettelijke miljoenen'' gekost. 

Dat liet de luchtvaartmaatschappij woensdag weten, in een reactie op het besluit van de luchthaven om in de zomervakantie extra personeel in te zetten bij de veiligheidscontroles.

Door de drukte hebben passagiers van KLM vluchten gemist. Zij moesten worden omgeboekt en hun bagage moest van boord worden gehaald.

In andere gevallen hebben vliegtuigen gewacht op reizigers die niet op tijd bij de gate konden zijn. Dergelijke vertragingen leiden weer tot nieuwe verstoringen.

Daarnaast is de klantwaardering voor KLM door de problemen op Schiphol gedaald.

Drukste dag van het jaar op Schiphol: Zo vlieg je door de rij
54
Drukste dag van het jaar op Schiphol: Zo vlieg je door de rij

Knelpunten

KLM noemt de extra inzet ''een eerste stap in het onderkennen van het probleem'', maar ziet meer knelpunten waarvan de vliegmaatschappij al langer roept dat die moeten worden aangepakt.

Schiphol heeft volgens zijn grootste klant de laatste jaren niet snel genoeg geïnvesteerd in uitbreiding van de infrastructuur. Dat het luchthavenbedrijf verrast zou zijn door de drukte van de laatste tijd, vindt KLM ''ongeloofwaardig''.

Toezegging

Vakbond FNV is evenmin tevreden. ''De intenties die zijn uitgesproken klinken goed, maar ik ben teleurgesteld dat er geen enkele concrete toezegging is gedaan'', liet bestuurder Leen van der List weten.

FNV waarschuwt al langer dat de werkdruk voor de beveiligers op Schiphol veel te hoog is.