Het Chinese conglomeraat HNA Group heeft zijn aandeel in Deutsche Bank verhoogd naar 9,9 procent. Het wordt daarmee de grootste enkele aandeelhouder van de bank.

Deutsche Bank (DB) weigerde commentaar op de zet van HNA Group, meldt de Financial Times. De bank is verwikkeld in een langdurige inspanning om de geleden miljardenverliezen in 2015 en 2016 goed te maken. 

HNA stoot het Amerikaanse BlackRock van de troon als grootste aandeelhouder van DB.

Vorige maand wist de Duitse bank 8 miljard euro aan te trekken om zijn kapitaalbuffer te versterken. Dat deed de bank twee keer eerder sinds 2013. 

Een gedeeltelijke beursgang van de afdeling vermogensbeheer in de komende twee jaar en diverse verkopen moeten nog eens twee miljard in de kas laten vloeien. Topman John Cryan probeert de structuur van DB te vereenvoudigen en neemt kostenbesparende maatregelen.

Grootste

HNA is dit jaar tot nu toe de grootste Chinese investeerder actief in het buitenland. Het bedrijf sloot deals ter waarde van ruim 5 miljard euro, 13 procent van de totale Chinese buitenlanddeals. Het vergroten van het belang van HNA Group in DB is nog niet meegenomen in die cijfers.

Het bedrijf uit de Chinese eilandprovincie Hainan begon als vliegrmaatschappij met twee toestellen.