AkzoNobel ontkent het derde overnamebod van PPG te hebben afgewezen, ondanks berichten daarover in de media. De raad van bestuur heeft dinsdag de vervolgopties besproken.

Persbureau Reuters meldde dinsdag op basis van ingewijden dat verf- en chemiebedrijf AkzoNobel het laatste bod van PPG, met een totale waarde van 26,5 miljard euro, ontoereikend vindt. 

AkzoNobel noemt de berichten in een reactie aan NU.nl "speculatief". De woordvoerder zei woensdagochtend: "We zijn nog steeds bezig het voorstel te bekijken en te overwegen."

Het Amerikaanse PPG Industries kwam op 24 april met een derde bod van 96,75 euro per aandeel, waarbij 61,50 euro per aandeel in contanten zal worden voldaan.

Volgens AkzoNobel vertegenwoordigt dat bod nog steeds niet de echte waarde van het bedrijf, zeker in het licht van de geplande afsplitsing van zijn onderdeel Speciality Chemicals. Verzelfstandiging van de chemietak moet zo'n 10 miljard euro opleveren.

Dinsdagmiddag kwam de koers van AkzoNobel onder druk te staan, na berichten dat het bedrijf op het punt stond PPG wederom de deur te wijzen. Het aandeel zakte woensdagochtend verder met 0,9 procent.

Sta-in-de-weg

Het bedrijf beraadt zich op de vraag of er met PPG moet worden gesproken en, zo ja, hoe uitgebreid die gesprekken zullen worden.

Enkele van de opties zijn het beperken van de gespreksonderwerpen tot een aantal mogelijke knelpunten bij een eventuele overname, zoals het verkrijgen van toestemming van de mededingingsautoriteiten, of een afwijzing van het overnamebod zonder verdere besprekingen.

Het Nederlandse bedrijf vreest dat diepgaande onderhandelingen met PPG een sta-in-de-weg zullen vormen voor eventuele verhogingen van het overnamebod door het Amerikaanse concern.

Formeel bod

Verschillende aandeelhouders van AkzoNobel, waaronder hedgefonds Elliott Advisors en aandelenfonds Templeton Global Equity, willen dat het bedrijf met PPG gaat praten. Elliott probeert sinds medio april bestuursvoorzitter Antony Burgmans uit het zadel te wippen om dat mogelijk te maken.

Het hedgefonds probeert met dat doel een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen, maar die zet wordt vooralsnog geblokkeerd door de onderneming. 

PPG zegt niet van plan te zijn AkzoNobel te ontmantelen na de overname. Het Amerikaanse bedrijf mikt verder op het indienen van een formeel bod bij de Autoriteit Financiële Markten voor 1 juli, los van de vraag of AkzoNobel zich voor die tijd bereid toont tot onderhandelen.