De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dinsdag met kleine winsten gesloten. Beleggers verwerkten weer een reeks bedrijfsresultaten, onder meer van farmaceuten Merck en Pfizer. Verder wachtten zij op de kwartaalcijfers nabeurs van technologiereus Apple en op het rentebesluit van de Federal Reserve dat voor woensdag op de rol staat.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de plus op 20.949,89 punten. De bredere S&P 500 ging 0,1 procent omhoog naar 2391,17 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot eveneens 0,1 procent hoger op 6095,37 punten.

Pfizer meldde dat de winst licht is gestegen op een iets lagere omzet. De farmaceut werd daarvoor evenwel door beleggers niet beloond. Het aandeel zakte 0,5 procent. Branchegenoot Merck deed het met een plus van 0,5 procent beduidend beter, onder meer dankzij zonnigere prognoses voor 2017.

Visa behoorde tot de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen met een winst van 1,4 procent. De creditcardmaatschappij profiteerde mee van beter dan verwachte kwartaalresultaten van zijn kleinere branchegenoot Mastercard, die zelf werd beloond met een winst van 1,5 procent.

Intel

Chipproducent Intel stond helemaal boven aan de Dow met een koersstijging van 1,8 procent. Veel slechter verging het de veel kleinere branchegenoot Advanced Micro Devices (AMD) die maandag nabeurs met zwaar teleurstellende kwartaalresultaten kwam. Beleggers zetten dat aandeel bijna een kwart lager.

De autobranche zat eveneens in zwaar weer, na tegenvallende verkoopcijfers over de maand april. Kenners hielden al rekening met een afname van de verkopen, maar dat de daling zo sterk zou zijn hadden ze niet voorzien. General Motors, Ford en Fiat Chrysler verloren tussen 2,9 en 4,4 procent van hun beurswaarde.

HomeAdvisor

Kluswebsite Angie's List werd bijna twee derde meer waard. Het bedrijf wordt voor ruim 500 miljoen dollar overgenomen door technologieconcern IAC, dat al eigenaar is van concurrent HomeAdvisor. IAC maakte een koerssprong van meer dan 14 procent.

De euro was 1,0925 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent naar 47,61 dollar. Brentolie werd 2,2 procent goedkoper en kostte 50,40 dollar per vat.