Het Indiase IT-servicebedrijf Infosys heeft bekendgemaakt de komende twee jaar tienduizend Amerikaanse werknemers aan te willen nemen en vier nieuwe vestigingen in de VS te willen openen.

Dat besluit volgt op toenemende politieke druk rondom het uitbesteden van Amerikaanse banen aan tijdelijke krachten uit het buitenland.

Grote Indiase bedrijven zoals Infosys, Tata Consultancy Services en Wipro Ltd. worden ervan beschuldigd Amerikaanse banen te stelen door buitenlandse krachten met tijdelijke werkvisa - zogeheten H1-B-visa's - in te zetten in de VS.

Onlangs gaf de Amerikaanse president Donald Trump opdracht het H1-B-visumprogramma tegen het licht te houden. Infosys is het eerste IT-servicebedrijf dat in een reactie op de ontwikkeling met concrete cijfers komt over het aantal aan te nemen Amerikaanse werknemers.

Visa

De onderneming maakte vorige maand bekend dit jaar minder dan duizend H1-B-visa's aan te zullen vragen. Vorig jaar waren dat er nog 6.500 en in 2015 waren het er circa 9.000.

"Als je erover nadenkt vanuit een Amerikaans perspectief, is het scheppen van nieuwe Amerikaanse banen en kansen een goede ontwikkeling", zei Infosys-CEO Vishal Sikka.

"We zijn eerst klein begonnen en zijn sindsdien aan het groeien geweest", aldus de topman. "De realiteit is dat het de juiste koers is om lokaal talent binnen te halen en dat te mengen met het beste wereldwijde talent in de tijd waarin we leven en de tijd die aanbreekt. Dat staat los van de regelgeving en de visa."

Indiana

De eerste van de vier nieuwe Infosys-vestigingen in de VS wordt gevestigd in de staat Indiana en zal in augustus van dit jaar worden geopend. Het bedrijf verwacht daar tegen 2021 zo'n tweeduizend nieuwe banen te hebben gecreëerd.

Indiase politici en de Indiase IT-industrie lobbyen in Washington DC tegen drastische wijzigingen van de visumregels, omdat die de IT-servicesector zwaar zouden raken. Deze sector is 137 miljard euro waard.

Wervingsbeleid

De tienduizend nieuwe banen voor Amerikanen vormen straks maar een klein deel van het totale personeelsbestand van Infosys, dat meer dan 200.000 werknemers in dienst heeft. Volgens Sikka heeft het bedrijf al tweeduizend Amerikaanse werknemers aangenomen, sinds het concern in 2014 een vergelijkbaar iniatief ontplooide.

Gelet op recente trends zullen de nieuwe Amerikaanse werknemers wel een aanzienlijk deel van de totale personeelswerving van Infosys vormen. In 2015 creëerde het bedrijf nog achttienduizend nieuwe banen, maar dat aantal zakte naar ongeveer zesduizend in 2016.

Dat werd onder andere veroorzaakt door onzekerheid op de markten in de nasleep van de Brexit en de toegenomen roep om protectonistische maatregelen in de VS en Australië, waar Infosys ook actief is.