Investeerder Causeway Capital Management zegt "teleurgesteld" te zijn in het bestuur van AkzoNobel. De aandeelhouder wil, net zoals de activistische investeerder Elliott, dat er een speciale vergadering komt over de positie van president-commissaris Antony Burgmans.

Causeway, dat 6,7 procent van de aandelen van AkzoNobel vertegenwoordigt, schrijft dit in een brief aan het bestuur en de raad van commissarissen van het chemieconcern.

Tijdens de laatste jaarlijkse aandeelhoudersvergadering wilde AkzoNobel niet ingaan op het verzoek van sommige aandeelhouders voor een bijeenkomst over de positie van bestuursvoorzitter Antony Burgmans.

Verder snapt Causeway niet dat AkzoNobel niet in gesprek wil met PPG Industries, dat begin deze week een bedrag van 26,9 miljard euro bood. Volgens Causeway komt het meest recente voorstel van PPG tegemoet aan de zorgen van alle belanghebbenden.

Pensioenfonds

Vrijdag verklaarde het Britse pensioenfonds USS dat AkzoNobel in gesprek moet gaan met PPG Industries voor een eventuele overname. Het pensioenfonds vond het huidige bod hoog genoeg om op z'n minst een constructieve dialoog aan te gaan.

USS stelt, net als Causeway, vraagtekens bij de manier waarop een vergadering over de positie van Burgmans wordt tegengehouden. 

Volgens Daniel Summerfield van USS ondermijnt deze beslissing de geloofwaardigheid van het bestuur en wordt de Nederlandse regelgeving voor het besturen van ondernemingen zo in een kwaad daglicht gesteld.