De beurzen in New York zijn vrijdag vlak tot licht lager het weekend in gegaan. Wall Street kreeg onder meer een tegenvallend groeicijfer van de Amerikaanse economie te verwerken. Beleggers handelden verder voorzichtig door de strubbelingen van de Amerikaanse regering bij onderhandelingen over een nieuwe begroting.

Verder kwam een lange reeks bedrijven met resultaten, waaronder General Motors (GM), Microsoft, Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min op 20.940,51 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,2 procent, naar 2384,20 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq eindigde een fractie lager op 6047,61 punten.

Uit een eerste raming bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal 0,7 procent is gegroeid. Economen rekenden in doorsnee echter op een plus van 1 procent.

'Shutdown'

Washington is er nog altijd niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een nieuw uitgavenplan. Een dreigende 'shutdown' werd wel afgewend omdat het Congres besloot de deadline een week uit te stellen. Zonder dat akkoord had de overheid vanaf zaterdag de loketten moeten sluiten en ambtenaren naar huis moeten sturen.

Beleggers waren wel redelijk tevreden over de resultaten die door een reeks grote bedrijven naar buiten zijn gebracht. Zo wonnen webwinkelreus Amazon, chipbedrijf Qualcomm en Google-moederbedrijf Alphabet na het openen van hun boeken tot 4 procent.

Oliereuzen

Autobouwer GM maakte een stijging van de omzet en winst bekend en liet daarop een koersstijging van 0,3 procent zien. Ook Microsoft ging met dat percentage omhoog. De Amerikaanse oliereuzen ExxonMobil en Chevron bleken flink te hebben geprofiteerd van de oplopende olieprijzen. Hun aandelen noteerden tot ruim 1 procent hoger.

Minder in de smaak vielen de cijfers van consumentengoederengigant Colgate-Palmolive, koffieketen Starbucks en technologieconcern Intel. Hun beurswaarde kalfde tot enkele procenten af. Maker van kleine actiecamera's GoPro verloor zelfs een kleine 8 procent na een tegenvallend kwartaalbericht.

Mediaconcern Time Inc kelderde verder bijna 17 procent. De uitgever van onder meer het tijdschrift Time besloot zichzelf toch niet te verkopen, ondanks interesse van meerdere partijen.

Dollar

De euro werd voor 1,0892 dollar verhandeld, tegen 1,0897 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 49,19 dollar. Brent stond 0,6 procent hoger, op 51,73 dollar per vat.