Gemalto ging vrijdag fors onderuit op de beurs in Amsterdam. De digitaal beveiliger is opnieuw somberder geworden in zijn financiële vooruitzichten en dat werd door beleggers duidelijk niet gewaardeerd. 

De Europese beursgraadmeters lieten verder overwegend een licht lager beeld zien.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent in de min op 521,13 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 781,67 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 0,1 procent en Londen eindigde 0,5 procent lager.

Gemalto was onder de hoofdfondsen op het Damrak met afstand de grootste verliezer. Het aandeel kelderde 7,2 procent. Half maart gaf de onderneming al een winstalarm en naar verwachting wordt nu zelfs het toen voorspelde niveau niet gehaald. Topman Philippe Vallée heeft een actieplan opgesteld om te reageren op de lastige marktomstandigheden.

Galapagos

Biotechnoloog Galapagos kwam met een kwartaalupdate die ''in lijn met de prognoses'' was en noteerde 0,7 procent in de plus. Koploper in de AEX was evenwel staalconcern ArcelorMittal, dat 2 procent hoger het langere weekend in ging. De Europese beurzen blijven op maandag 1 mei gesloten.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was verlichtingsbedrijf Philips Lighting vrijdag de sterkste stijger met een plus van 4,4 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 2,5 procent) was daarentegen het MidKap-fonds dat het grootste koersverlies liet zien.

RBS

Elders in Europa werden de resultaten van een hele reeks bedrijven verwerkt, waaronder enkele grote banken. In Londen kwamen bijvoorbeeld Royal Bank of Scotland (plus 4,7 procent) en Barclays (min 5,2 procent) met cijfers naar buiten.

In Zürich won de Zwitserse bank UBS verder 2,1 procent, terwijl in Stockholm beleggers de cijfers van witgoedfabrikant Electrolux beloonden met een plus van 0,7 procent.

In Parijs was onder meer Renault in trek. De autobouwer won 3,7 procent na een kwartaalupdate. In de Franse hoofdstad opende ook farmaceut Sanofi de boeken, het aandeel won 0,7 procent.

De euro werd voor 1,0897 dollar verhandeld, tegen 1,0871 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 49,02 dollar. Brent stond eveneens 0,1 procent hoger op 51,48 dollar per vat.