Royal Bank of Scotland (RBS) is erin geslaagd in het eerste kwartaal van dit jaar uit de rode cijfers te blijven. Dat is voor het eerst in meer dan een jaar.

De Britse bank wist de kosten te drukken en had ditmaal eens geen last van dure boetes, schikkingen of andere grote bijzondere kostenposten.

RBS boekte een nettowinst van 259 miljoen pond (307 miljoen euro). Een jaar eerder werd nog een verlies van bijna 1 miljard pond in de boeken gezet, en in het laatste kwartaal van 2016 zelfs een tekort van 4,4 miljard pond. De baten stegen afgelopen kwartaal met 12 procent tot 3,2 miljard pond.

De bank stapelde de afgelopen tijd verlies op verlies, mede doordat het bedrijf tientallen miljarden kwijt was aan boetes en schikkingen in tal van schandalen. Dit jaar moet daar definitief een streep onder worden gezet. Topman Ross McEwan verwacht dat RBS vanaf 2018 weer structureel winstgevend is.

Dat zou precies tien jaar zijn nadat een beroep moest worden gedaan op de Britse belastingbetaler om RBS van de ondergang te redden. De bank had zich verslikt in de overname van de zakelijke tak van ABN Amro, waarna de kredietcrisis het laatste zetje dreigde te geven.

De Britse overheid heeft als gevolg van die reddingsoperatie nog altijd een meerderheidsbelang van 72 procent in RBS. Minister van Financiën Philip Hammond gaf onlangs voor het eerst toe dat de regering die aandelen weleens met verlies zou kunnen gaan verkopen.