De beurs in Amsterdam is donderdag met verliezen gesloten, evenals andere beurzen in Europa. Vanwege Koningsdag was de handel in Nederland wel tamelijk dun, maar in andere landen kwamen veel belangrijke bedrijven met kwartaalcijfers naar buiten. Daardoor was er voor beleggers toch veel nieuws voorhanden.

De AEX aan het Damrak eindigde 0,5 procent lager op 521,89 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 776,48 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,7 procent.

Behalve een hele voorraad bedrijfsresultaten stond er ook nog een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol. Dat zorgde evenwel voor weinig reuring. De ECB liet de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. ECB-president Mario Draghi zei verder dat de maatregelen die zijn genomen om de inflatie aan te jagen onverminderd nodig blijven.

Grootste winnaar bij de hoofdfondsen in Amsterdam was kabelconcern Altice, dat 1,4 procent steeg. Staalconcern ArcelorMittal verloor 3,6 procent en was daarmee de sterkste daler in de lijst.

Onder meer in Frankfurt deden veel bedrijven hun boeken open. Lufthansa was er een grote verliezer met een min van bijna 6 procent. De luchtvaartmaatschappij bleef erg voorzichtig over de vooruitzichten voor 2017. Ook Deutsche Bank, die een kleine 4 procent kwijtspeelde, stond bij de sterkste dalers.

Chemie- en farmacieconcern Bayer kreeg er juist ruim 4 procent bij, nadat het de verwachtingen voor het hele jaar had opgeschroefd. Daarmee vielen de resultaten van Bayer meer in de smaak dan die van branchegenoot BASF, die ruim 1 procent verloor.

In Londen ging de grote bank Lloyds dik 2 procent omhoog. In Parijs waren olieconcern Total (min 1,2 procent) en vliegtuigmaker Airbus (plus 1,2 procent) blikvangers vanwege hun kwartaalberichten. Verder maakte Nokia in Helsinki een koerssprong van meer dan 4 procent, na de melding dat de fabrikant van netwerkapparatuur de afgelopen maanden meer geld wist op te halen met zijn octrooien.

De euro werd voor 1,0871 dollar verhandeld, tegen 1,0867 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,5 procent tot 48,37 dollar. Brent stond 2,3 procent in het rood op 50,65 dollar per vat.