De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag zonder grote uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street kregen een grote stroom aan bedrijfsresultaten voor hun kiezen, onder meer van American Airlines en grote jongens als Ford en Dow Chemical.

Ook werd er nog nagekauwd op de eerder deze week ontvouwde belastingplannen van president Donald Trump.

De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg vlak op 20.981,33 punten. De brede S&P 500 ging 0,1 procent omhoog, tot 2388,77 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent met een recordslot van 6048,94 punten.

American Airlines, dat 5,2 procent onderuit ging, was een van de meest opvallende verliezers. De luchtvaartmaatschappij maakte bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend de lonen van piloten en het ondersteunende personeel aan boord van vliegtuigen te verhogen. Dat zorgt voor aanzienlijke extra kosten.

DuPont

In de Dow behoorde chemiereus DuPont tot de grootste verliezers, met een min van 1,8 procent. Branchegenoot Dow Chemical, die op het punt staat om te fuseren met DuPont, werd na cijfers eveneens 1,8 procent lager gezet.

Ford noteerde verder 1,1 procent in de min. Het grote autoconcern zette in het eerste kwartaal ruim een derde minder winst in de boeken dan een jaar eerder. PayPal won daarentegen ruim 6 procent. Het betaalbedrijf heeft zijn winstverwachtingen voor het hele jaar verhoogd en beloofde tot 5 miljard dollar aan aandelen in te kopen. 

De koers van Under Armour sprong daarnaast bijna een tiende omhoog, omdat het sportkledingbedrijf een lager dan verwacht verlies rapporteerde.

UPS

Beleggers waren eveneens te spreken over de cijfers van Domino's Pizza, koeriersdienst UPS en de farmaceuten AbbVie en Bristol-Myers Squibb, met plussen tussen de 1 en 4 procent. Kabel- en entertainmentbedrijf Comcast (plus 2,1 procent) wist op zijn beurt te profiteren van filmsuccessen zoals het tweede deel van de Fifty Shades-serie en horrorcomedy Get Out.

De euro werd voor 1,0876 dollar verhandeld, tegen 1,0871 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 49,20 dollar. Brent stond 0,3 procent in de min op 51,65 dollar per vat.