De beurzen in Europa stonden donderdag eensgezind in de min. In Amsterdam was handel dun. De beurs is open, maar veel handelaren zijn vrij vanwege Koningsdag. 

Elders in Europa kwam een groot aantal bedrijven met handelsberichten. Verder staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol.

De AEX stond tegen het middaguur 0,5 procent lager op 522,07 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 775,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,6 procent.

Digitaal beveiliger Gemalto was met een winst van 1,8 procent de sterkste stijger in de AEX. Telecomconcern KPN verloor 2 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Lufthansa

In Frankfurt kwam een keur aan grote bedrijven met cijfers. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa (min 2,6 procent) bleef voorzichtig over de vooruitzichten voor 2017. Daarin loopt de omzet naar verwachting wel flink op, maar blijft de operationele winst waarschijnlijk enigszins achter bij het peil van 2016.

Chemie- en farmacieconcern Bayer won 3,4 procent nadat het de verwachtingen voor het hele jaar had opgeschroefd. Branchegenoot BASF verloor 2 procent nadat het de boeken opende.

Deutsche Bank stond bij de sterkste dalers met een min van 3,2 procent. De bank boekte in het eerste kwartaal ruim twee keer meer winst dan een jaar eerder, maar de opbrengsten vielen juist wat tegen.

Lloyds

In Londen was branchegenoot Lloyds een opvallende winnaar met een winst van 3,4 procent. De bank verhoogde de verwachtingen voor de rentemarges dit jaar en wist meer winst te behalen dan waar alom rekening mee werd gehouden. De Spaanse bank BBVA (min 2,1 procent) deed in Madrid een stap terug ondanks een forse stijging van de winst.

Olieconcern Total en vliegtuigmaker Airbus waren in Parijs blikvangers nadat de boeken werden geopend. Total verloor 0,3 procent, terwijl Airbus 0,9 procent kwijtspeelde. In Helsinki maakte Nokia een koerssprong van 6 procent, na de melding dat de fabrikant van netwerkapparatuur de afgelopen maanden meer geld wist op te halen met zijn octrooien.

De euro werd voor 1,0895 dollar verhandeld, tegen 1,0867 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 49,13 dollar. Brent stond ruim 1 procent in het rood op 51,25 dollar per vat.