Vliegtuigbouwer Boeing heeft in het eerste kwartaal bijna een vijfde meer winst gemaakt, ondanks een dalende omzet.

Bovendien liep de orderportefeuille van het Amerikaanse concern de afgelopen maanden verder vol met nieuwe bestellingen ter waarde van zo'n 27 miljard dollar (25 miljard euro).

Boeing behaalde een omzet van 20,1 miljard dollar, 7 procent minder dan een jaar eerder. Die daling is het gevolg van een wat lager aantal afgeleverde vliegtuigen, 169 stuks tegen 176 een jaar eerder. Dat is een kwestie van timing, aldus het bedrijf. De nettowinst nam met 19 procent toe tot een kleine 1,5 miljard dollar.

De vliegtuigbouwer leverde bijvoorbeeld minder toestellen af van het type 737, het meest verkochte verkeersvliegtuig aller tijden.

Opvolger

Dat komt volgens topman Dennis Muilenberg mede doordat hard werd gewerkt aan de voorbereidingen voor de marktintroductie van de energiezuinigere opvolger van dat toestel, de 737 MAX. Daarvan moet het eerste exemplaar in mei worden afgeleverd.

Voor heel 2017 gaat Boeing nu uit van een iets hogere winst dan eerder het geval was. Dat heeft vooral te maken met een lager dan verwacht belastingtarief.

Verder liet de vliegtuigfabrikant weten op koers te liggen om te voldoen aan de eerder uitgesproken doelstellingen wat betreft omzet en kasstroom. Het bedrijf verwacht dit jaar tussen de 760 en 765 commerciële vliegtuigen af te leveren, tegen 748 in heel 2016.