De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa kleurden de koersenborden groen.

Telecomconcern KPN bleek op Beursplein 5 uiteindelijk een opvallende verliezer, nadat het voorbeurs de boeken opende. Het aandeel schaarde zich gedurende de sessie zowel bij de sterkste stijgers als dalers in de hoofdindex.

De AEX sloot uiteindelijk 0,1 procent in de plus op 524,46 punten. De MidKap steeg ook 0,1 procent naar 778,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten tot 0,2 procent hoger.

KPN

KPN was bij de slotbel 0,6 procent minder waard. Het telecombedrijf boekte vorig kwartaal meer winst dan een jaar eerder, op een omzet die opnieuw licht kromp. KPN kondigde daarnaast de inkoop van eigen aandelen aan ter waarde van 200 miljoen euro.

Oliedienstverlener SBM Offshore was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. AkzoNobel sloot de rij met een min van 1,4 procent. Kredietbeoordelaar Fitch maakte bekend zijn oordeel over de kredietwaardigheid van de verf-en chemieproducent te herzien.

Kas Bank

Bij de kleinere bedrijven aan het Damrak waren Kas Bank (7,1 procent) en RoodMicrotec (6,7 procent) in trek na hun updates over de gang van zaken in de eerste maanden van 2017. Automatiseerder ICT Group leverde daarentegen 4,6 procent in na publicatie van zijn kwartaalrapport.

Verder was er veel aandacht voor automakers. Het Franse PSA Peugeot Citroën werd 0,3 procent meer waard, nadat het bedrijf bekendmaakte dat de omzet in het eerste kwartaal is gegroeid.

In Frankfurt zorgden kwartaalcijfers en zonnige prognoses van Daimler in beperkte mate voor enthousiasme onder beleggers, getuige de plus van 0,2 procent voor het aandeel van het moederbedrijf van Mercedes.

Fiat Chrysler

In Milaan was het aandeel Fiat Chrysler wel behoorlijk in trek nadat het de winst en de omzet in het eerste kwartaal wist op te voeren. Het fusiebedrijf won ruim 9 procent aan beurswaarde.

De euro werd voor 1,0867 dollar verhandeld, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 49,83 dollar. Brent stond vlak op 52,10 dollar per vat.