KPN heeft in het eerste kwartaal meer winst geboekt op een omzet die opnieuw iets lager was dan een jaar eerder. 

De opbrengsten stonden onverminderd onder druk door de achteruitgang op de zakelijke markt. Die werd weer deels gecompenseerd door de vooruitgang van het telecombedrijf op de consumentenmarkt.

KPN meldt woensdag een omzet van 1,65 miljard euro over de eerste drie maanden van 2017. Dat was 2,4 procent minder dan een jaar eerder.

Het voor eenmalige posten gecorrigeerde bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 3 procent naar 584 miljoen euro. De nettowinst verdubbelde bijna, tot 92 miljoen euro.

De opbrengsten uit de verkoop van mobiele en vaste telefonie, internet en tv aan consumenten liepen met 2 procent op. De omzet op de zakelijke markt slonk met 7 procent. KPN ziet hier wel meer klanten overstappen op zijn ICT- en clouddiensten, maar dat is nog niet voldoende om de aanhoudende krimp te stoppen.

Vast en mobiel

Het aantal klanten dat zowel vaste als mobiele diensten van KPN afneemt, groeide afgelopen kwartaal met 45.000 naar ruim 1,1 miljoen huishoudens. Daarmee bedient het bedrijf 39 procent van de hele breedbandmarkt met die totaalpakketten. Die zijn van groot belang voor KPN, omdat klanten die meer diensten afnemen minder snel overstappen naar een concurrent.

KPN strikte verder per saldo 12.000 nieuwe breedbandklanten en 27.000 nieuwe afnemers van zijn tv-aanbod. Ook werden per saldo tweeduizend nieuwe abonnementen voor mobiele telefonie afgesloten. Die aanwas werd gedrukt door de scherpe concurrentie op het gebied van sim-only-abonnementen.

Bestuursvoorzitter Eelco Blok toonde zich in een toelichting tevreden over de klantenaanwas. Hij wees daarbij vooral op de 22.000 nieuwe mobiele abonnementen onder de vlag van het KPN-merk. Die wogen op tegen de krimp bij de goedkopere merken Telfort en Simyo.

Blok herhaalde verder de verwachting dat de krimp van de zakelijke omzet binnen twee tot vier jaar kan worden gestopt.

Overnames

Ook reageerde de topman op plannen van demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken). De minister werkt aan een wetsvoorstel dat de overheid het recht geeft om overnames te verbieden of terug te draaien.

Die wet zou ook gelden voor telefonieaanbieders zoals KPN, en voor bijvoorbeeld grote datadienstverleners en internetknooppunten.

Veiligheidsoverwegingen kunnen volgens Blok een reden zijn om extra beschermingswallen op te werpen voor Nederlandse bedrijven. Maar de regels moeten dan wel proportioneel en duidelijk zijn.

''De huidige beschermingsconstructies voldoende zijn voor Nederlandse bedrijven'', zei Blok in een toelichting op de kwartaalcijfers van KPN. ''Maar ik kan me voorstellen dat er extra zaken nodig zijn als de nationale veiligheid in het geding is. Maar die moeten dan vooraf wel duidelijk zijn, zodat je weet waar je aan toe bent.''

De afgelopen weken is de discussie opgelaaid of Nederlandse bedrijven over het algemeen niet meer beschermd moeten worden tegen ongewenste buitenlandse interesse.

Daar ziet Blok echter niets in. Volgens hem heeft de mislukte poging van het Mexicaanse América Móvil om KPN te kopen enkele jaren geleden al aangetoond dat bestaande constructies voldoende bescherming bieden.