AkzoNobel gaat niet in op het verzoek van aandeelhouders om een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven om over de positie van president-commissaris Antony Burgmans te stemmen. 

Dat meldt het verf- en chemiebedrijf dinsdag in een verklaring, voorafgaand aan de reguliere aandeelhoudersvergadering.

AkzoNobel wijst in een verklaring op de rechten van aandeelhouders volgens de Nederlandse wet. Een van deze rechten is dat aandeelhouders die ten minste 10 procent van de uitgegeven aandelen bezitten het verzoek kunnen indienen voor een bijzondere aandeelhoudersvergadering.

Het is vervolgens aan de commissarissen van het bedrijf om te bepalen of het verzoek billijk is en of sprake is van een redelijk belang.

Stemming

Een groep aandeelhouders onder leiding van Elliott Advisors drong aan op een stemming over de positie van Burgmans, omdat hij onder meer weigert onderhandelingen aan te gaan met het Amerikaanse PPG Industries.

Volgens de commissarissen is dat verzoek echter ''onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf''. Hierbij werd ook de ''volledige steun'' aan Burgmans uitgesproken.

Elliott kwam dinsdag zelf ook aan het woord met enkele vragen. Een vertegenwoordiger van de activistische belegger werd door de zaal overwegend met boegeroep ontvangen.

Burgmans reageerde ook enigszins opgelaten, maar dat was omdat de zegsman van Elliott de namen van Büchner en Burgmans door elkaar haalde, zo verklaarde de president-commissaris na afloop.

Niet klaar

AkzoNobel is nog niet klaar met het bestuderen van het verhoogde overnamebod dat het Amerikaanse PPG Industries maandag uitbracht. De onderneming wilde daarom bij de aandeelhoudersvergadering nog niet op het onderwerp ingaan.

"Wij laten ons niet opjagen", aldus AkzoNobel. Het bedrijf wil niet zeggen hoe lang dit proces waarschijnlijk gaat duren. "Zoals u zult begrijpen kost dit tijd. We zullen er daarom nog niet op ingaan", verklaarde president-commissaris Antony Burgmans bij aanvang van de bijeenkomst in Amsterdam.

Twee eerdere aanbiedingen van het Amerikaanse bedrijf waren volgens hem "volstrekt onvoldoende". Daarom is AkzoNobel nooit het gesprek aangegaan met PPG.

Burgmans wil niet op speculaties over het nieuwe voorstel ingaan en benadrukt dat dit eerst uitgebreid geanalyseerd moet worden in het licht van de nieuwe strategie en vooruitzichten van AkzoNobel.

Potentie

Dat onlangs aangekondigde plan, waarbij het bedrijf zijn speciaalchemietak binnen een termijn van twaalf maanden wil afsplitsen, werd tegenover de aanwezige beleggers verdedigd door topman Ton Büchner. Hij sprak van een ''logische volgende stap" in de ambities van het bedrijf. 

''We weten dat er nog heel veel potentie in AkzoNobel zit en we willen dat er graag uithalen", aldus Büchner. Zijn woorden werden met luid applaus ontvangen.

Er was ook kritiek. Zo uitte beleggersclub VEB zijn onvrede over het afschilderen van jager PPG als "Amerikaanse barbaar". Verder wilden meerdere aandeelhouders weten waarom AkzoNobel toch denkt dat de eigen plannen beter zijn dan de voorstellen van PPG.