Coca-Cola heeft zijn winst en omzet vorig kwartaal zien dalen. De resultaten van de frisdrankproducent stonden daarbij vooral onder druk door de maatregelen die worden genomen om het bedrijf af te slanken en op termijn winstgevender te maken.

Coca-Cola meldt dinsdag een omzetdaling van 11 procent in het eerste kwartaal, tot 9,1 miljard dollar. Die afname werd bijna geheel toegeschreven aan de structurele verandering van het concern, waarbij de focus wordt verlegd naar minder suikerhoudende dranken en de afstoting van veel bottelingsactiviteiten. Bovendien werd er 1 procent minder frisdrank aan de man gebracht.

De nettowinst van Coca-Cola lag vorig kwartaal met 1,2 miljard dollar een vijfde lager dan een jaar eerder. Op termijn hoopt Coca-Cola de winstgevendheid op te kunnen krikken, onder meer door zijn dranken in kleinere verpakkingen te verkopen.

Het concern zet het mes ook dieper in de kosten, met de belofte van 800 miljoen dollar aan extra bezuinigingen. Eerder werden al besparingen van 3 miljard dollar aangekondigd.

Topman Muhtar Kent draagt volgende week de leiding van Coca-Cola over aan James Quincey. Hij moet het bedrijf verder wapenen tegen het groeiende verzet tegen frisdranken met veel suiker.