Het Amerikaanse bedrijf PPG Industries heeft zijn bod op het Nederlandse concern AkzoNobel opnieuw verhoogd.

PPG Industries biedt nu 96,75 euro per aandeel AkzoNobel, maakt het bedrijf maandag bekend. Dat is 6,75 euro per aandeel meer dan het laatste bod op 22 maart.

Dit bedrag is inclusief dividend. Daarbij gaat het om 61,50 euro in contanten en de rest in aandelen PPG. Het bedrijf waardeert zijn Nederlandse branchegenoot daarmee op 26,9 miljard euro.

AkzoNobel laat in een reactie weten opnieuw een "ongevraagd bod" te hebben ontvangen. Het bestuur en de raad van toezicht zullen het voorstel zorgvuldig beoordelen en overwegen.

Elliott Advisors vindt het ''bemoedigend'' dat AkzoNobel heeft aangegeven het voorstel van PPG te zullen bestuderen en dus niet meteen afwijst, zo liet de activistische belegger in een verklaring weten. Elliott maakt zich er samen met een groepje andere aandeelhouders al een tijd hard voor dat AkzoNobel het gesprek aangaat met de Amerikanen.

Laatste uitnodiging

"We doen deze laatste uitnodiging aan jullie en de besturen van AkzoNobel om jullie standpunt te heroverwegen en ons te betrekken bij het creëren van waarde en voordelen voor alle belanghebbenden van AkzoNobel", schrijft CEO Michael McGarry van PPG in een brief aan topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans.

"Ons aangepaste voorstel bevat een tweede prijsverhoging en belangrijke specifieke toezeggingen, waarvan wij weten dat de belanghebbenden van AkzoNobel ze overtuigend zullen vinden."

Mededinging

PPG doet onder meer toezeggingen om ervoor te zorgen dat toezichthouders toestemming zullen geven voor de overname.

Zo is de onderneming bereid bedrijfsactiviteiten af te stoten om aan concurrentievoorwaarden te voldoen. Ook belooft PPG het Nederlandse concern een bedrag te betalen als de overname toch niet lukt. Het bedrijf is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de mededingingsautoriteiten tijdig toestemming zullen geven.

Banden

Verder zegt PPG toe de "sterke band" van AkzoNobel met Nederland en Europa te behouden. Zo zullen de Europese locaties van AkzoNobel ook na een fusie een belangrijke rol blijven spelen.

In het geval van een overname blijven AkzoNobels hoofdkantoren van specifieke divisies in Nederland en het Verenigd Koninkrijk gevestigd. Bovendien zullen geen productiefaciliteiten van Europa naar de VS worden verplaatst en krijgen lokale toeleveranciers een voorstel om aan het nieuwe fusiebedrijf te leveren.

Ook blijft er, naast een notering aan Wall Street, een beursnotering aan de Amsterdamse beurs bestaan. Verder doet PPG enkele toezeggingen wat betreft het personeel. Zo zullen er door de fusie bij de speciaalchemietak geen Nederlandse fabrieksbanen verloren gaan.

Superieur

Het Amerikaanse bedrijf stelt dat het eigen bod "superieur" is aan de zelfstandige strategie die AkzoNobel vorige week presenteerde. "Zoals blijkt uit de daling van de aandelenkoers van AkzoNobel sinds de update voor investeerders, hebben de kapitaalmarkten geen extra waarde gezien in de nieuwe zelfstandige strategie", meent PPG.

Volgens het concern is een van de risico's uit dat plan dat er twee kleinere zelfstandige bedrijven ontstaan die zichzelf nog niet hebben bewezen. PPG verwacht een onzekere waardering vanuit de markt en het risico dat AkzoNobel niet aan de eigen richtlijnen kan voldoen. Ook zou er een substantiële herstructurering nodig zijn, die ook weer risico's met zich mee kan brengen.