Philips Lighting heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een hogere winst op een nagenoeg stabiele omzet. Vooral de op ledverlichting gebaseerde omzet deed het goed. 

De verkopen bij die tak, die volgens het lichtbedrijf momenteel goed is voor circa 61 procent van de totale omzet, steeg met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet van Lighting kwam in de verslagperiode uit op 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling van nog geen procent ten opzichte van een jaar eerder.

De winst werd flink opgevoerd van 14 miljoen euro een jaar geleden naar 61 miljoen euro over de afgelopen drie maanden.

Besparingen

Het concern profiteerde onder meer van besparingen op de inkoop, terwijl ook valuta-effecten zorgden voor een verbetering van de winstgevendheid. De kosten voor herstructureringen en incidentele posten bedroegen 20 miljoen euro.

Verder hoefde Lighting minder inkomstenbelasting af te dragen. Een jaar eerder kampte het bedrijf nog met eenmalige 'scheidingskosten' nadat het bedrijf door Philips op eigen benen was gezet.

Vooral in Europa timmerde Lighting stevig aan de weg. Op vergelijkbare basis steeg de omzet in deze regio met bijna 5 procent. Verder waren de prestaties in India en China "solide".

Noord- en Zuid-Amerika noteerden een omzetdaling van 7 procent, vooral door een mindere vraag naar conventionele verlichting en moeizame marktomstandigheden. Het bedrijf verwacht dat de resultaten in de VS later dit jaar zullen verbeteren, gelet op opdrachten die nog in de pijplijn zitten.

Belasting

In een toelichting zei topman Eric Rondolat dat hij de consequenties van eventuele wijzigingen in belastingregels in de VS nauwlettend in de gaten houdt.

Het bedrijf heeft ook verschillende scenario's klaarliggen om te kunnen profiteren van nieuwe regels. Verder zei de bestuurder dat de overgang naar ledverlichting sneller gaat dan gedacht.

Lighting ligt naar eigen zeggen op koers om aan zijn eerder afgegeven doelstellingen te voldoen, waarbij het onder meer een verbetering voorziet van de marges. Wel wordt een slag om de arm gehouden vanwege de wereldwijde economische onzekerheden.