De beurs in Amsterdam is donderdag met een bescheiden winst gesloten. Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever kon op aandacht rekenen van beleggers op het Damrak na bekendmaking van kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 511,72 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 748,01 punten. Londen en Frankfurt gingen tot 0,1 procent vooruit. Parijs was een uitschieter met een plus van 1,5 procent.

Unilever

Unilever boekte uiteindelijk een plusje van 0,1 procent. Het Brits-Nederlandse concern krikte de omzet op en verhoogde zijn dividend. De omzettoename was geheel te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag.

Verder kondigde Unilever de overname aan van de Amerikaanse maker van organische mayonaise en ketchup Sir Kensington's. Met die deal is naar verluidt 140 miljoen dollar gemoeid.

ArcelorMittal

Staalproducent ArcelorMittal was koploper in de hoofdindex met een koerswinst van 2 procent. Wolters Kluwer bungelde onderaan met een min van 1 procent.

In de MidKap konden ASM International (ASMI) en Arcadis op belangstelling rekenen. ASMI klom 2 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie werd verder onder druk gezet door grootaandeelhouder Eminence Capital om zijn Aziatische divisie ASM PT volledig af te stoten.

Arcadis verloor juist 1,4 procent. Het advies- en ingenieursbureau meldde cijfers en zag naar eigen zeggen ''betekenisvolle'' tekenen van verbetering in grote delen van het bedrijf. De financiële resultaten stonden echter nog altijd onder druk.

Nestlé

In Zürich ging het aandeel Nestlé 0,5 procent vooruit. Het Zwitserse bedrijf boekte de kleinste omzetgroei in tien jaar. Dat kwam grotendeels door de late paasdagen dit jaar, waardoor de belangrijke inkomsten van paaseitjes en andere chocoladeproducten naar het tweede kwartaal doorschoven.

In Parijs kreeg de handel vooral steun van de bankensector. Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas wonnen tot 4 procent.

De euro was 1,0767 dollar waard, tegen 1,0707 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 50,38 dollar. Brentolie steeg licht tot 52,96 dollar per vat.