Unilever voert omzet verder op in eerste kwartaal

Unilever heeft in het eerste kwartaal, waarin een overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz werd afgeslagen, de omzet verder weten op te voeren. 

De was- en voedingsmiddelenproducent presteerde daarbij volgens topman Paul Polman opnieuw beter dan de markt.

Opkomende markten en nieuwe producten waren de belangrijkste pijlers onder de groei. Unilever wist de ijsverkopen op te voeren onder meer door de populaire Magnum ook aan te bieden in bekers. Dove-verzorgingsproducten speciaal voor baby's bleken eveneens goed aan te slaan.

Prijzen

De totale opbrengsten namen met ruim 6 procent toe tot 13,3 miljard euro. Afgezien van de vertekenende effecten van valutaschommelingen en veranderingen van het productaanbod, kwam de groei uit op 2,9 procent. De omzettoename was te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag.

Unilever zegt op koers te liggen om de verkopen over heel 2017 op eigen kracht met 3 tot 5 procent op te voeren. Ook de operationele marge en de kasstroom laten naar verwachting een verbetering zien.

Groeitempo

Daarvoor moet het groeitempo nog wel wat omhoog, maar daar zullen aantrekkende marktomstandigheden vanaf de tweede jaarhelft een handje bij helpen, aldus financieel topman Graeme Pitkethly. ''Wij zien nu al tekenen dat het op sommige plaatsen economisch beter gaat'', zegt hij.

Hoe het bedrijf het de komende maanden zal doen, zal mede afhangen van het weer en de daarmee samenhangende ijsverkopen, zei Pitkethly. ''Als de zon schijnt, hebben we een goed tweede kwartaal'', zei hij. Vorig jaar was dat ook het geval, waardoor de lat hoog ligt.

Unilever zette onlangs zijn margarinetak in de etalage. Het bedrijf is volgens Pitkethly klaar om het verkoopproces te beginnen. Voor het einde van het jaar hoopt het een of meer kopers te kunnen presenteren. Gezien de omvang van de divisie kan het evenwel nog lang duren voor de verkoop is afgerond.

Lees meer over:
Tip de redactie