De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten. Beleggers verwerkten een grote stroom aan bedrijfsresultaten.

In Amsterdam ging veel aandacht uit naar AkzoNobel. Het bedrijf kwam niet alleen met cijfers, maar kondigde ook aan haast te zullen maken met het afsplitsen van de eigen speciaalchemietak.

De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 511,28 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 745,55 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Alleen Londen noteerde een min van 0,5 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel wil aandeelhouders ervan overtuigen dat het bedrijf zelf het beste in staat is om waarde te creëren. Dit is volgens het concern beter dan een overname door het Amerikaanse PPG Industries.

De verf- en chemiereus kijkt daarbij tevreden terug op de prestaties in het eerste kwartaal. Daarin wist AkzoNobel zijn verkopen en bedrijfsresultaat op te voeren. Het aandeel sloot met een plus van 0,3 procent.

Heineken

In de hoofdindex op Beursplein 5 kwamen ook Heineken, Vopak en ASML met cijfers. Bierbrouwer Heineken stelde dat het verkoopvolume en de winst zijn toegenomen en won 1,2 procent. Vopak speelde daarentegen 0,8 procent kwijt. Het tankopslagbedrijf zag de bezettingsgraad van zijn opslagtanks licht dalen in de afgelopen periode.

Grootste daler in de AEX was chipmachinebedrijf ASML, met een min van 1,9 procent. Het fonds noteerde lange tijd in de plus, maar aan het einde van de dag zakte de koers toch in het rood. ING was koploper in de lijst, met een plus van 3,8 procent.

TomTom

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam bleek TomTom, die eveneens een kijkje in de boeken gaf, erg in trek. De navigatiedienstverlener won 2,8 procent en was daarmee een van de sterke stijgers. Hier ging Air France-KLM, die er 4,2 procent bijkreeg, aan de leiding.

In Londen kelderde modehuis Burberry een kleine 8 procent vanwege tegenvallende kwartaalprestaties. Webwinkel Zalando was met een min van bijna 5 procent een grote daler in Frankfurt, ondanks dat het bedrijf zijn omzet flink heeft opgekrikt.

De euro noteerde 1,0707 dollar, tegen 1,0705 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 51,78 dollar. Brent daalde 1,3 procent in prijs tot 54,16 dollar.